Keraamisen astian fragmentit "Neolithic"

200 €

Nuorakeraaminen kulttuuri, n. 2500eaa-2000eaa, museon ex-kokoelmat, Tanska.

Nuorakeraaminen kulttuuri on kivikauden neoliittisella aikakaudella vallinnut kulttuuri joka kukoisti kupari- ja pronssikaudella. Se levisi laajalle alueelle ihmisten muuttoliikkeen mukana Pohjois-, Keski-, ja Itä-Euroopassa 3000eaa-2000eaa. Suomessa tätä aikakautta kutsutaan myös nimellä vasarakirveskulttuuri, joka viittaa erityisen taitavasti muotoiltuihin, usein venemäisiin kivikirveisiin.

Vaikka pysyvistä asutuksista on löydetty hyvin vähän merkkejä, uskotaan että Nuorakeraamisissa kulttuureissa harjoitettiin jo alkeellista maanviljelyä ja karjanhoitoa. Tätä väitettä tukee Bronocicen kylässä Puolassa tehdyt arkeologiset kaivaukset, joissa on löydetty jäänteitä muun muassa emmervehnästä, tavallisesta vehnästä sekä ohrasta.

Nuorakeraamista kulttuuria kutsutaan usein myös yksittäishautakulttuuriksi. Vainajat haudattiin kukin omaan kuoppahautaan, mutta myös yksilöllistä kumpuhautausta (Tumulus) harjoitettiin. Vainajat asetettiin hautaan miehet vasemmalle ja naiset oikealle kyljelleen, pää etelää kohti. Hautaan laitettiin hautalahjoiksi usein keramiikkaa, miehille lisäksi kivikirves.

Nämä upeat astioiden ja ruukkujen fragmentit ovat yli 4000 vuoden takaa. Tanskalaisen museon ex-kokoelmista peräisin olevat keraamiset kappaleet ovat poltettua savea. Suolöytö. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Murtumia, lohkeamia ja hiushalkeamia. Korjauksia ja liimajäänteitä. Kaunis tumma patina. Kooltaan fragmentit ovat noin 16,5cm x 5,0cm kokoluokkaa. 8 fragmenttia myydään settinä.