Seremoniatikari "Phurba"

70 €

Tiibet/Nepal, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Puinen tikari on nimeltään Phurba (kutsutaan myös nimillä Phurpu, Bhurbu, Phurpa). Sanskritiksi sen nimi kīla tarkoittaa naulaa, kiilaa, vaajaa. Phurba on merkittävä rituaalinen esine, yksi shamaanin tärkeimmistä ja vahvimmista välineistä taistella negatiivisia ja häiritseviä voimia vastaan. Phurbat yhdistetään erityisesti tiibetinbuddhalaisuuteen (lamalaisuus), tiibetiläiseen Bön-uskontoon ja hindulaisuuden Veda-traditioihin.

Phurba on ladattu energialla joka on samalla kertaa raivokas, vihainen ja läpitunkeva, mutta myös maadoittava, naulitseva ja kiinnittävä. Mikäli kīlaa käytetään manausrituaaleissa, sen tarkoitus on pitää demonit ja tulpat (olento tai esine joka on luotu alitajunnan tai henkisen voiman avulla) aloillaan, naulittuna paikoilleen (sen jälkeen kun nämä on manattu pois ihmisestä) ja helpottamaan siten niiden eteenpäin lähettämistä. Phurbat, erityisesti puusta veistetyt, ovat shamaanien käytössä parantamisen apuvälineinä, harmonian luomisessa ja energian siirtämisessä. Phurban kolmionmallinen terä symboloi "kolmen myrkyn" tai "kolmen juurimyrkyn" (Sanskritiksi: mula klesha) leikkaamista, katkaisemista tai ylittämistä. Näitä ovat tietämättömyys, himo ja viha. Terä kuvastaa myös menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden hallintaa ja kykyä ylittää nämä kolme aikakäsitettä.

Näyttävä phurba/kīla on veistetty puusta. Koristeltu taidokkaasti pyhillä symboleilla. Upea tumma patina. Iänmukaista kulumaa ja rituaalikäytön jälkiä. Korjauksia, nokea ja likaa. Kooltaan noin 30,5cm x 4,5cm.