Buddha "Mandalay"

4500 €

Mandalay, Pohjois-Burma, 1800-luvun loppupuoli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Burman kuningas Mindon Min perusti Mandalayn vuonna 1857 maan pääkaupungiksi, jona se palveli vuosina 1860-1885, aina kolmanteen Burman sotaan asti, jolloin britit valloittivat Burman siirtomaakseen ja siirsivät pääkaupungin rannikon tuntumaan, Yangôniin. Kaupunki rakennettiin asumattomalle alueelle, 236-metrisen Mandalay-kukkulan juureen Buddhan tekemän ennustuksen perusteella, jonka mukaan kyseisellä paikalla tulisi olemaan buddhalaisuuden metropoli uskonnon 2400-vuotisen historian kunniaksi.

Vaikuttava, puusta veistetty, lakalla ja kullalla silattu Buddha on peräisin Mandalaysta, Burmasta (ent. Myanmar) 1800-luvun loppupuolelta. Äärimmäisen hienostunut, realistinen muotoilu tekee tästä veistoksesta täysin ainutlaatuisen. Buddha istuu klassisessa vajrasanassa, oikea käsi on bhumisparsa mudrassa (”kutsua maata todistajaksi”) joka symboloi Buddhan valaistumista Bodhi-puun juurella, hetkellä jolloin hän kutsui maan jumalatarta, Sthavaraa, todistamaan valaistumisensa puolesta. Vasen käsi lepää hienostuneesti dhyana mudrassa kämmenpuoli ylöspäin.

Buddhan ovaaleilla kasvoilla on seesteinen ilme. Kulmat kohoavat kauniiksi kaariksi ja niiden alla on mantelimuotoiset, alasluodut silmät, jotka heijastavat sisäänpäin kääntynyttä henkistyneisyyttä. Huulet ovat kapeat, täyteläiset ja suupielet kaartuvat hienoiseen hymyyn. Nenä on pieni, suora ja symmetrinen. Buddhan pitkät, venytetyt korvalehdet symboloivat henkistä valaistumista. Ne viestivät siitä, että luopuessaan maallisesta rikkaudesta, Siddhartha otti pois raskaat korvakorunsa. Buddhan hiukset on koottu tasaiseksi nutturaksi pään päälle (ushnisha), ja joka viittaa syvään viisauteen. Otsalta, hiusrajan juuresta kohoaa upotetuilla lasinpaloilla ylellisesti koristeltu diadeemi/kruunu,  joka on tyypillinen Mandalay-periodin Buddha-veistoksille. Usnishan keskeltä nousevaa, lootuksen nuppua muistuttavaa chintamania ei ole. Buddhalla on yllään ihonmyötäinen uttarāsanga sekä kauniisti laskeutuva sanghāti. Se on laskostettu huolellisesti vasemmalle olkapäälle, jättäen oikean olkapään paljaaksi. Sanghātin leveät päärmeet on viimeisteltu lukuisin pyörein lasiupotuksin. Buddha istuu massiivisella, korkealla valtaistuimella joka on koristeltu moninaisin lasikoristein.

Kookas ja hyvin painava Buddha on taidokkaasti kaiverrettu puusta, lakattu sinooperinvärisellä paksulla lakalla ja tämän jälkeen tasaisesti lehtikullattu. Patsasta koristaa lukemattomat, eri väreinä kimaltelevat lasikoriste-upotukset, joiden taustapuolella on joko keltaista, vihreää tai hopeanväristä metallia/foliota (koristelutapaa kutsutaan nimellä hman-zi-shwei-cha). Patsaan erittäin kauniit, yksityiskohtaiset ornamentit (toteutettu thayo-tekniikalla) on taas tehty lakasta ja tuhkasta valmistetusta massasta. Massasta rullatut ohuet nauhat on kiinnitetty veistoksen pinnalle ja lehtikullattu.

Buddha on erinomaisessa kunnossa ottaen huomioon sen pitkän iän. Lehtikultaus ja lakkaus on paikoitellen kulunut pois. Muutamia lasikoristeita puuttuu ja thayo-ornamenteista on lohjennut pieniä paloja. Upea patina. Likaa, pölyä ja nokea. Kooltaan buddha on noin 76,0cm x 49,0cm x 30,0cm. Paino n. 20,0kg.

Huom! Kookas ja painava. Emme postita tätä esinettä. Nouto liikkeestä.