Seremoniahelistin "Ayele"

55 €

Fante-kansa, Ghana, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Fantet (kutsutaan myös nimillä Mfantsefo ja Fanti) ovat Akan-kielinen kansa Ghanassa. Fantet asuttavat alueita Guineanlahden rannikolla, Sekondi-Takoradin ja Accran välissä. Fanteja asuu myös vähäisin määrin Liberiassa ja Norsunluurannikolla. Fantet ovat osa Akan-kansaa, yhdessä Ašantien, Akuapemien, Akimeiden, Abronien, Baulejen, Nzemojen ja muiden pienempien kansojen kanssa. Ennen siirtomaa-aikaa Fantet muodostivat noin kaksikymmentä päällikkökuntaa. 1700-luvun alussa nämä yhdistyivät liittokunnaksi, joka sittemmin jakautui kahtia. Länsimaalaistuneet Fantet perustivat liittokunnan uudelleen vuosina 1868-1873.

Fantejen yhteiskuntajärjestykseen kuuluvat matrilineaariset suvut, patrilineaariset ryhmät, soturikunnat ja suurperheet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että matrilineaarinen sukulinja määrittää jäsenyyden klaaneihin ja niiden tarkemmin rajattuihin, lokalisoituihin segmentteihin. Jokaisella suvulla on hallussaan seremoniallinen, puusta veistetty rituaali-istuin, jonka esi-isä-henget ovat ottaneet omakseen. Patrilineaarinen sukulinja taas säätelee hengellisten ominaisuuksien perimistä ja määrittelee myös jäsenyyden afaso-nimiseen soturikuntaan. Sana "Afaso" muodostuu sanoista "sa" joka tarkoittaa taistelua tai sotaa, sekä sanasta "fo" joka tarkoittaa ihmistä. Uskollisuus afasoa kohtaan on aina etusijalla verrattuna matrilinearisuuteen.

Fante-kansan perinteinen uskonto pohjaa, useimpien Akan-kansojen tavoin, käsitykseen korkeimmasta, etäisestä jumalhahmosta (nyame), pantheoniin (abosom) jumalista ja jumalattarista, alempiarvoisista jumalista (asuman) sekä esi-isien ja äitien hengistä (nsamanfo).

Erilaiset helistimet ovat Afrikassa hyvin suosittuja. Helistimiä valmistetaan lukuisista eri materiaaleista ja eri muotoisina. Helistimien soittotapojen ja äänisävyjen kirjo onkin täten erittäin laaja. Helistimiä käytetään soittimena niin traditionaalisissa tansseissa, initiaatiorituaaleissa kuin erilaisten ennustusseremonioidenkin aikana. Kyläyhteisöjen ennustajat käyttävät helistimiä myös henkien kutsumiseen ja negatiivisten voimien torjumiseen pyhien parantamisrituaalien aikana.

Tämä pelkistetty ja karkeatekoinen, marakassin tapainen seremoniahelistin on valmistettu kolmesta pyörestä siemenkodasta (Oncoba spinosa) jotka on täytetty pienillä siemenillä. Siemenkodat on kiinnitetty puiseen varteen. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 30,5cm x 6,5cm.