Terrakotta figuriinien päät ”Teotihuacán”

myyty

Teotihuacán, Meksiko, n.250jaa-450jaa, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit.

Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Kaksi pientä figuriinin päätä ovat peräisin muinaisesta Teotihuacánista joka oli aikoinaan suuren valtakunnan keskus Meksikon keskiylängön eteläosissa. Kaupunki kukoisti ja oli laajimillaan noin vuosina 250-450jaa. Tuolloin Teotihuacán hallitsi suurta aluetta Etelä-Meksikossa. Samaan aikaan kukoistivat mayojen korkeakulttuuri ja sapoteekit. Nämä keraamiset päät ovat kooltaan noin 3cm x 4cm ja 2,5cm x 1,8cm. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa.