Helminauha "Coptic"

myyty

Koptit, n. 500jaa - 600jaa, Egypti & n. 1100-1300jaa Mali, Länsi-Afrikka, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Upea helminauha koostuu muinaisista savihelmistä. Nämä ohuet ja pienikokoiset terrakotta-helmet ovat peräisin Malista, Länsi-Afrikasta ja ajoittuvat vuosiin 1100-1300jaa. Toiset merkit taas viittaavat vahvasti siihen, että osa näistä helmistä olisi peräisin Egyptistä, muinaisten koptien keskuudesta. Tällöin nämä olisivat vielä oletettua iäkkäämpiä.

Koptit ovat alkuperäisiä egyptiläisiä kristittyjä. Koptilaisuus syntyi antiikin aikana Aleksandriassa ja oli 300-luvulta 600-luvulle saakka valtauskonto Egyptissä, kunnes arabit valloittivat Egyptin vuonna 641. Tradition mukaan koptilaisen kirkon perusti Evankelista Markus noin vuonna 42jaa.

Sanan ”kopti” alkuperä on Egyptin kreikankielisessä nimessä ”Aígyptos”, josta maan suomenkielinenkin nimi tulee. Egyptiläistä merkitsevä kreikkalainen sana ”aigyptios” muuttui arabien valloituksen jälkeen 600-luvulla arabiankieliseen äänneasuun ”qubti” ja siitä muotoon ”kopti”. Koptit kutsuvat itseään nimellä ”ni rem en kīmi en khristianos” joka on suomeksi ”Egyptin kristityt” tai ”Egyptin kristityt ihmiset”.

Nämä karkeatekoiset, lasittamattomat savihelmet on valmistettu muotin avulla ja leikattu sitten pitkistä tangoista yksittäisiksi helmiksi. Jokainen helmi on uniikki yksilönsä, joten niiden muodot vaihtelevat suuresti. Helmet ovat todennäköisesti peräisin muinaisista rukoushelminauhoista joita käytettiin koptilaisen kirkon luostareissa Egyptissä, Saharan aavikolla, lähellä Niiliä sekä Siinaissa.

Helminauha on hyvässä kunnossa. Nyöri on modernia tekoa. Helmissä iän tuomaa patinaa. Pieniä lohkeamia ja murtumia saattaa esiintyä. Likaa, pölyä ja maa-ainesta. Helminauhan pituus on noin 111cm ja siinä on n. 235 antiikkista helmeä (yksittäisen helmen pituus 0,2cm ja 0,7cm väliltä ja leveys 0,2cm)