Kolmijalkainen suitsutusastia "Xuan De"

2500 €

Varhainen Qing-dynastia, 1600-1700-luku, Kiina, yksityiskokoelmasta Suomesta.  Suitsuke on aromaattinen aine, joka palaessaan levittää ympäristöönsä hyvää tuoksua.  Sanalla "suitsuke" viitataan niin savuun, kuin itse poltettavaan aineeseenkin. Alunperin suitsuttamisen tarkoituksena oli peittää tai häivyttää epämiellyttäviä hajuja ja ajaa pois demoneita ja pahoja henkiä. Useissa kaukoidän maissa, mm. Intiassa, Kiinassa ja Japanissa, suitsukkeita käytetään pyhissä uskonnollisissa rituaaleissa, temppeleiden sisäänkäyntien luona, jumalkuvien edessä alttarilla, tai niitä poltetaan kotona, esimerkiksi oven kynnyksellä tai pienellä kotialttarilla. Suitsukkeilla osoitetaan kunnioitusta tärkeille henkiolennoille ja jumaluuksille. Niitä poltetaan uhrilahjoina esi-isien ja jumalien kunniaksi tai yleisesti hyvää onnea ja vaurautta tuomaan.

Kiinassa suitsukkeiden käytön tiedetään alkaneen jo Xia-dynastian (n. 2100 – 1600 eaa.) aikana. Laajemmin suitsukkeiden käyttö levisi tätä seuraavien Shang- ja Zhou-dynastioiden aikana. Varhaisin dokumentoitu kiinalainen suitsuke piti sisällään mm. kiinankanelia (Cinnamomum aromaticum), ceyloninkanelia (Cinnamomum verum), storaksia (Styrax) ja santelipuuta (Santalum album). Suitsuketuoksuja käytetään myös perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä parantavana terapiana. Tuoksut luokitellaan viiden elementin mukaan. Jo muinaisessa Kiinassa tuoksuja pidettiin elämän eliksiirinä ja tulta puhdistavana elementtinä. Suitsukkeiden käyttö saavutti huippunsa erityisesti Song-dynastian (960jaa-1279jaa.) aikana jolloin lukuisia temppeleitä rakennettiin varta vasten suitsutusseremonioita ajatellen.

Perinteinen kiinalainen suitsutusastia on usein keraaminen tai pronssista valettu, kantokahvoilla varustettu ja usein pyöreäkylkinen tai suorakulman muotoinen malja, jossa suitsukkeita on tavattu polttaa. Varhaisimmat kiinalaiset suitsutusastiat ovat peräisin Taistelevien läänitysvaltioiden aikakaudelta (zhàn guó shí dài) joka vallitsi kiinassa vuosina 475eaa - 221eaa. Suitsutusastiaa tarkoittava "xianglu" tulee palavia aromaattisia aineita tarkoittavasta "suitsuke" sanasta (xiang) sekä hiilipannua, pätsiä tai tulisijaa tarkoittavasta sanasta "lu". Suitsutusastian toinen yleinen nimitys, "xunlu" viittaa myös polttamiseen ja ilman parfymoimiseen hyväntuoksuisella savulla.

Tämä hyvin viehättävä, pienikokoinen suitsutusastia on peräisin keisari Kangxin (hallitsi 1661-1722) tai keisari Qianlongin (1735-1796) valtakaudelta. Keisari Qianlong oli isoisänsä Kangxin tavoin yksi Kiinan historian suurimmista keisareista. Tällä aikakaudella tuotettiin äärimmäisen hienostuneita pronssisia suitsutusastioita, jotka jäljittelivät aikaisempien dynastioiden tyylisuuntauksia. Suureksi suosikiksi nousivat erityisesti keisari Xuanden valtakauden (1425-1435) aikaiset, hienopiirteiset suitsutusastiat, joita tuotettiin 1400-luvulla suuria määriä alati kasvavan suitsukevillityksen myötä. Kunnioituksena tälle Ming-dynastian "Kultaiselle aikakaudelle" myöhempien aikakausien metallisepät lisäsivät suitsutusastioiden pohjaan klassisen Xuande-merkin.

Taidokkaasti pronssista valettu, raskastekoinen ja huolellisesti viimeistelty pyöreäkylkinen suitsutusastia seisoo kolmen pyöreämuotoisen, lyhyen jalan varassa. Viehättävät, suorakaiteen muotoiset kantokahvat nousevat suorassa linjassa astian reunasta ylöspäin, kaartuvat sisäänpäin ja jälleen ulospäin. Pohjassa Qianlong-kauden apokryfiset, klassiset merkit (6kpl) "Da Ming Xuan De Nian Zhi". Hyvässä kunnossa. Käytön jälkiä. Astian ulko- ja sisäpuolella vahva kerrostunut patina. Likaa, pölyä ja nokea. Kooltaan noin 10,4cm x 8,3cm x 5,2cm. Paino n. 270g.

Lainaukset, lähteet ja viitteet:

7 Things You Need to Know About Incense Burners, Chinese Works Of Art, Sotheby's, Jun 12, 2019. (www.sothebys.com/en/articles/7-things-you-need-to-know-about-incense-burners)