Keraaminen astia "Song"

185 €

Song-dynastia, 960jaa - 1279jaa, Kiina, yksityiskokoelmasta Tanskasta.

Song-dynastia (Sòng cháo) oli yksi Kiinan keisarillisista dynastioista joka hallitsi vuosina 960-1279. Dynastia on yleisesti jaettu kahteen erilliseen ajanjaksoon. Pohjoiseen ja Eteläiseen Song-dynastiaan. Pohjoinen Song-dynastia (Běi sòng cháo, 960-1127) hallitsi tuolloin koko Kiinaa, kunnes se menetti osia Pohjois-Kiinasta Liao-dynastialle (kutsutaan myös kitaanidynastiaksi) ja tämän jälkeen hallinneelle Jin-dynastialle (jota kutsutaan taas Jürchen-dynastiaksi). Eteläinen Song-dynastia (Nán sòng cháo, 1127-1279) hallitsi nimensä mukaisesti vain Kiinan eteläosia. Eteläinen Song-dynastia taas menetti valtansa Kublai-kaanin (Tšingis-kaanin pojanpoika) johtamille mongoleille ja heidän perustamalleen Yuan-dynastialle.

Song-dynastian aikaa kutsutaan usein Kiinan renessanssiksi, sillä aivan kuten Euroopan renessanssissa, tekniikan ja keksintöjen kehitys sekä vanhojen tekstien uudet tulkinnat herättivät vanhoja ja synnyttivät uusia virtauksia. Song-dynastian aikana tekniikka edistyi isoin harppauksin useilla eri aloilla, muun muassa maataloudessa, rautateollisuudessa ja painotekniikassa. Aikakauden merkittävimpiin keksintöihin ja parannuksiin kuuluivat muun muassa paperiraha, mustaruuti, kompassi jne. Painotekniikan kehittyminen mahdollisti kirjojen ja dokumenttien saatavuuden koko kansalle. Song-dynastian aikana kiinalaisen kulttuurin tuhansia vuosia jatkunut kehitys muovautui yhdeksi kokonaisuudeksi. Useat eri taiteenalat kukoistivat. Runous, kirjallisuus, kuvataiteet ja näyttämötaiteet olivat suosittuja. Song-estetiikan keskeisimpiä määreitä ovat hienostuneisuus, seesteisyys, luonnollisuus ja yksinkertaisuus. Nämä materialisoituvat keramiikassa pelkistyneisyytenä ja koristelun niukkuutena. Tärkeimpänä kriteerinä on luonnollinen kauneus, jota verrataan puhtaasta vedestä nostettuun lootuksen kukkaan. Song-estetiikan luonnollisuuden tavoittelulla on juuret taolaisuuden koskemattomuudessa ja buddhalaisuuden tyhjyyden korostuksessa. Molemmat johtavat kauneusihanteisiin, jotka pitävät luontoa kauneuden korkeimpana muotona ja ihmisen ja luonnon harmoniaa päämääränä.

Song-dynastia oli myös kiinalaisen keramiikan kultakautta, jonka aikana yksivärisen, korkeapolttoisen kivitavaran ja posliinin valmistus nousi aivan uudelle tasolle. Pelkistetyn muotoilun lisäksi Song-posliinissa ilmenee aikakauden esteettinen maku. Han- ja Tang-dynastioiden uhkea ja sotaisa hallinto vaihtui Song-kaudella hillittyyn siviilihallintoon. Song-yhteiskuntaa hallitsivat sivistyneet virkamiehet, jotka pyrkivät noudattamaan konfutselaisuuden, taoismin ja buddhalaisuuden henkisiä ihanteita. Tang-ajan esineistön vankkaan ja uhkeaan muotoiluun verrattuna Song-keramiikka on vaatimatonta, yksinkertaista ja hienostunutta. Posliinin korkeimpana määreenä on kyse jaden ominaisuuksien taitavasta jäljittelystä. Jaden ihailulla ja jaden käytöllä rituaaliesineenä ja koristeena on pitkä perinne Kiinan historiassa. Jade omaksuttiin moraali-ihanteiden malliksi jo Shang- (1600eaa - 1046 eea.) ja Läntisen Zhou-dynastian (1046eaa - 771eea.) ajalla ja se kypsyi Kevättä ja syksyä -dynastian lopulla (770eaa - 476 eea.) ja Taistelevien valtioiden (475eaa - 221 eea.) aikana. Posliinin jadenkaltaisuus kuului posliinin esteettisiin vaatimuksiin jo ennen Song-aikakautta. Posliinin valmistustaitojen kehittyessä Tang-dynastian (618jaa−907jaa) aikana posliinista puhuttiin ’jaden jäljitelmänä’ tai jopa ’vääränä jadena’. Song-dynastian aikana lasitustekniikka kuitenkin kehittyi huippuunsa; monet Song-ajan lasitustekniikat ovat käytössä yhä tänä päivänäkin. Ennen kaikkea jadesta oli tullut valkean, vihreän posliinin ja vihertävän celadonin kauneuden mitta. Suosittuja sävyjä olivat jadeiittia imitoiva vaalean vihreä ja jadea jäljittelevä valkoinen. Kaikkiaan Song-posliinin lasitteen väri vaihteli suuresti valkeasta mustaan ja celadonin vihertävästä sinertävän tai vihertävän valkoiseen.

Song-ajan kuusi kuuluisaa keramiikkapajaryhmittymää olivat Ding, Jun, Yaozhou ja Cizhou Pohjois-Kiinassa sekä Lonquan ja Jingdezhen etelässä. Jokaisessa ryhmittymässä oli useampia keramiikkapajoja. Song-ajan viisi kuuluisinta pajaa olivat Guan, Ge, Ding, Jun ja Ru. Jokaisella pajalla oli oma tunnistettava tyylinsä. Yksivärinen kivitavara ja posliini luokitellaan yleensä lasitteen mukaan vihreään, valkeaan, mustaan ja vihertävän valkeaan. Lasitteessa oleva rautaoksidi vaikuttaa lasitteen väriin; siten rautaoksidin määrällä on mahdollista säädellä väriä ja aikaansaada lukemattomia hienovaraisia värisävyjä. Kun rautaa on 1−3 %, väristä tulee vihreää. Vihreälasitteista posliinia valmistettiin Yuen, Guanin, Run ja Longquanin keramiikkauuneissa. 0,6−1 % rautaa tuottaa vihertävän valkean lasitteen, josta suurin osa valmistettiin Jianxin provinssissa sijaitsevassa Jingdezehenissä. Mikäli rautapitoisuus on pienempi kuin 0,63 %, lasite saa pehmeän norsunluunvalkoisen sävyn. Toisin sanoen, mitä vähemmän rautaa käytetään, sen valkeampi lasitteesta tulee. Kun rautaa on taas noin 8 %, saadaan syvän tummanruskea tai jopa musta lasite; suuri osa mustalasitteisesta keramiikasta oli peräisin Fujianin provinssin Jianin ja Jiangxin provinssin Jizhoun polttouuneista.

Yksi Song-keramiikan suosimista koristelutavoista oli nimeltään "kai pian". Se tarkoittaa hienoa krakelyyriä lasitetun astian pinnassa. Halkeamien verkosto syntyy lasitteeseen astian poltto- ja jäähtymisvaiheessa lämpötilan äkillisen vaihtumisen takia. Song-keraamikot käyttivät keinoa tarkoituksellisesti saavuttaakseen hienon esteettisen vaikutelman halkeamaverkoston avulla. Krakelyyrin erilaisia asteita ja muotoja oli runsaasti ja niille annettiin monenlaisia nimityksiä, kuten verkko, luumunkukka, kalanmäti. Joissain kappaleissa lasitteen juovikas pinta muistutti mustan jäniksen turkkia. Song-keramiikan koristeet ovat vaatimattoman yksinkertaisia, mikäli niitä vertaa myöhempien dynastioiden keramiikkaan. Koriste seuraa esineen muotoa ja jotkut esineet ovat täysin koristeettomia; muotoilu on ytimekkään tyylikästä, elinvoimaisen aaltoilevaa. Koristekuviot tehtiin kaivertamalla, leikkaamalla, leimaamalla ja painamalla. Koristeaiheissa toistuivat kukat, lohikäärmeet, kurjet, jänikset, kalat, ankat, peurat, mandariinisorsat ja leikkivät lapset. Lisäksi käytettiin erilaisia pelkistettyjä nauha- ja kehäkuvioita.

Karkeankaunis ja lasittamaton pyöreäkylkinen miniatyyriruukku. Kokoonpuristetetussa yläosassa pieni kantokahva. Hyvässä kunnossa. Ehjä. Iänmukaista kulumaa. Värjäytymiä, hiushalkeamia ja naarmuja. Erittäin hauras. Likaa, pölyä ja maa-ainesta. Kooltaan noin 6,8cm x 6,9cm x 6,5cm. Paino n. 76g.

Lainaukset, lähteet ja viitteet:

Song Dynasty, Mark Cartwright, World History Encyclopedia. Last modified September 26, 2017. (https://www.worldhistory.org/Song_Dynasty/)

An Introduction to the Song dynasty (960–1279), Khan Academy. (https://www.khanacademy.org/humanities/art-asia/imperial-china/song-dynasty/a/an-introduction-to-the-song-dynasty-9601279)

Song to Yuan dynasties 960–1350, National Palace Museum, Taipei.(https://www.npm.edu.tw/exh99/ceramics/en/page-3.html#main)

The Enchantment of Song, Ying Jang & Annika Waenerberg, 2002, Academia.(https://www.academia.edu/10582197/The_Enchantment_of_Song)

Song-keramiikan lumo, Ying Jang & Annika Waenerberg, 2002, Academia.(https://www.academia.edu/10582197/The_Enchantment_of_Song)

Song Ceramics, Robert Bradlow Fine Art.(https://www.robertbradlowfineart.com/expertise/song-ceramics)

Song Ceramics, Edgar Vigário, January 2020.(https://www.academia.edu/41819578/Song_ceramics)