Naamio ”Ogoni”

myyty

Ogoni-kansa, Nigeria, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Tämä uskomattoman hieno naamio on peräisin Ogoni-kansan keskuudesta. Ogonit harjoittavat elinkeinonaan kalastusta ja maanviljelyä. Jamssin ja maniokin viljely on tärkeä toimeentulon lähde. Maanviljely ja maan antimet, kuten koko luonto itsessään on Ogoneille hyvin tärkeää. Sana ”traditio” tarkoittaakin Ogonien kielellä ”doonu kuneke” (maan kunnioittaminen).

Maanviljelyn ja jamssin istuttamisen ja sadonkorjuun kunniaksi järjestetäään vuosittain erilaisia juhlallisuuksia, seremonioita ja pyhiä rituaaleja. Maanviljelyyn liittyvät ajanjaksot ja seremoniat ovat uskonnollis-väritteisiä, pyhiä, mutta myös sosiaalisia tapahtumia. Ogonit uskovat muun muassa että ihmisen sielu kykenee irtautumaan ihmiskehosta ja siirtymään eläimen sielun tilalle, ottamaan ”haltuun” tämän kyseisen eläimen muodon.

Miehet ja pojat käyttävät naamiota rituaalisten tanssien ja esitysten aikana. Naamioita käytetään erityisesti hautajaisseremonioissa, sekä jamssin istuttamisen ja sadonkorjuun juhlallisuuksien aikana. Tässä epätavallisesta ja näyttävässä naamiossa yhdistyvät sekä ihmisen että eläimen piirteet. Tällä sarvekkaalla olennolla on ulospäinsuuntautuneet hurjat silmät, nelikulmainen suu ja näkyvissä olevat pelottavat hampaat. Naamiossa on upea patina ja sitä on käytetty ahkerasti. Naamio on maalattu vuosien aikana useilla eri kerroksilla vihreää ja punaista maalia. Kulumaa, likaa ja pieniä kolhuja saattaa siis tässä naamiossa esiintyä. Naamion koko noin 43cm x 23cm.