Seremoniallinen astia "Gadur"

350 €

Maranao-kansa, Mindanao, Filippiinit, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Maranao-kansalla (kutsutaan myös nimillä Meranao, Maranaw ja Mëranaw) viitataan Filippiinien saaren muslimiväestöön. Maranaot ovat Morojen ohella yksi suurimmista ei-kristityistä filippiiiniläisryhmistä. Nimi Maranao tarkoittaa "järven kansaa" ja se juontaa juurensa muinaiseen alkuperäiskansaan joka asutti alueita Mindanaon saarella sijaitsevan Lanao-järven ympäristössä. Maranaot elävät tiiviissä yhteisöissä jotka on ripoteltu moskeijan ja poliittisesti tärkeän, kuninkaallisen rakennuksen (torogan) ympärille. Maa on klaanin omistuksessa ja paikallisten johtajien (kutsutaan nimellä datu) valvonnassa.

Maranaot harjoittavat pääelinkeinonaan riisinviljelyä. Lisäksi viljellään pienimuotooisesti maissia, bataattia, kahvia, maniokkia ja pähkinöitä. Kalastaminen on ollut myös aikaisemmin yksi toimeentulon lähde, joskin se on nykyään vähentynyt merkittävästi. Parhaiten Maranaot tunnetaan kuitenkin taitavana käsityöläiskansana jonka koristeellinen tekstiilitaide, puunkaiverrus- ja metallityöt ovat ainutkertaisia maailmassa. Puunkaiverruksessa ja metallitöissä toistuu usein Maranaojen aineeton kulttuuriperintö ja design "Okir". Okir-kuvion historia juontaa juurensa kauas menneisyyteen, 6. vuosisadalle eaa, aikaan ennen kuin islamin saapui alueelle. Okir-kuvioinnin kaarevat ja kierteiset, arabilaistyyliä muistuttavat geometriset kuviot ovat näkyvillä niin puunkaiverrusten kuin metallitöidenkin koristelussa. Maranaojen metallitöistä tunnetuimpia lienevät filigraani- ja intarsia-tekniikoilla koristellut sekä taidokkaasti valetut, taotut tai pakotetut messinkityöt.

Vaikuttavan näköinen seremoniallinen hää-astia tai uurna on nimeltään gadur. Tämä messinki- tai kupariseoksesta valettu, tukevarunkoinen jalallinen astia on koristeltu kauttaaltaan äärimmäisen hienostuneella, pitsimäisellä filigraani-tekniikalla, mahdollisesti hopeoitua messinki-lankaa- ja nauhaa apuna käyttäen. Kyseinen koristelutekniikka on ollut hyvin aikaa vievä prosessi ja astian valmistaminen on ollut sen tekiijälle kunniatehtävä. Gadur-uurnat olivat erittäin arvostettuja häälahjoja joita sulhasen omaiset tapasivat antaa morsiamen perheelle. Gadur-uurna oli merkki vauraudesta ja symboloi korkeasta statuksesta. Usein gadur oli annettaessa tyhjä, mutta joissain tapauksissa se on saattanut toimia myös lahja- ja säilytysastiana kallisarvoisille tekstiileille, tupakalle tai betelille.

Ainutkertainen, näyttävästi koristeltu gadur on erinomaisessa kunnossa. Siinä on kartionmallinen leveä jalka, pyöreä runko, molemmilla sivuilla koristekahvat ja korkea, monitasoinen kansi-osa. Filigraanikoristelu on kauttaaltaan ehjää. Iänmukaista kevyttä kulumaa, pieniä mitättömiä kolhuja ja kuhmuja. Upea patina. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 34,0cm x 30,0cm x 17,0cm. Paino n. 1367g.