Pronssiveistos Buddha "Shakyamuni"

myyty

Shan, Myanmar (Burma), 1900-luvun puoliväli tai varhaisempi, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Upeasti patinoitunut, Sukhothai-tyyliä edustava Shakyamuni Buddha on peräisin Shanista, Burmasta. Pronssiseoksesta taidokkaasti valettu Buddha istuu vajrasanassa, bhumisparsa mudrassa (”kutsua maata todistajaksi”) joka symboloi Buddhan valaistumista Bodhi-puun juurella, hetkellä jolloin hän kutsui maan jumalatarta, Sthavaraa, todistamaan valaistumisensa puolesta. Buddhan oikea käsi on polven päällä, sormien osoittaessa maata kohden, vasemman käden levätessä sylissä, klassisessa dhyana mudrassa, kämmenpuoli ylöspäin. Tämä perinteinen asento symboloi samsaran ja nirvanan, menetelmän ja viisauden yhdistymistä.

Buddhan ovaaleilla kasvoilla on seesteinen ilme. Kulmat kohoavat kauniiksi kaariksi ja niiden alla on mantelimuotoiset, alasluodut silmät, jotka heijastavat sisäänpäin kääntynyttä henkistyneisyyttä. Huulet ovat kapeat ja suupielet kaartuvat hienoiseen hymyyn. Nenä on suora ja symmetrinen. Buddha Shakyamunin pitkät, venytetyt korvalehdet symboloivat henkistä valaistumista. Ne viestivät siitä, että luopuessaan maallisesta rikkaudesta, Siddhartha otti pois raskaat korvakorunsa. Buddhan hiukset on koottu kauttaaltaan pienille hiuskiehkuroille ja päälaelta kohoaa "unisha", joka viittaa syvään viisauteen. Buddhalla on päällään yksinkertainen munkin kaapu, joka jättää oikean olkapään paljaaksi. Buddha istuu korkealla valtaistuimella joka on koristeltu näyttävin lootus-ornamentein.

Hyvässä kunnossa. Upea tumma patina. Iänmukaista kulumaa, korroosion jälkiä sekä vihreää hapettumista. Kultauksen jäänteitä. Likaa, pölyä, maa-ainesta. Kooltaan noin 21,0cm x 14,2cm x 8,6cm. Paino n. 1215g.