Rintakoriste & Kaarnalaukku ”Mendi”

200 €

Mendi-kansa, Mendi, Papua Uusi Guinea, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä erikoinen Melo Melo-kotilon kuoresta valmistettu rintakoriste on peräisin Mendi-kansan keskuudesta, Uuden Guinean saaren eteläisellä ylängöltä sijaitsevasta pienestä kaupungista Papua Uusi Guineasta. Tämä pieni ja hyvin alkeellinen maalaiskaupunki sijaitsee Mendi-joen laaksossa, kalkkikivisellä ja vulkaanisella rinteellä, yli 1675 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kotilot ja niistä valmistetut esineet ovat Uuden Guinean sisämaassa erittäin arvostetettuja vaurauden symboleja. Kaukaa rannikolla kaupattuna, vaikeakulkuisia reittejä satoja kilometrejä matkanneet kotilot ovatkin haluttua kauppatavaraa ja lähes pyhiä esineitä Mendi-kansan parissa.

Halkileikattua ja hiottua kotiloa onkin siksi käytetty rinnalla kannettavan korun tavoin erilaisissa seremonioissa mutta myös valuuttana. Kotilon yleisin käyttö lieneekin ollut toimia arvokkaana myötäjäislahjana morsiamen perheelle.

Tämä upea, kauniisti patinoitunut rintakoriste tulee kaarnasta valmistetussa pienessä laukussa jossa on jäänteitä koristeluun käytetystä punamullasta. Kotilossa on sivussa pienet reiät, joiden läpi on kulkenut nyöri sen rinnalla kantamista varten. Myös laukkua käytetty todella ahkerasti, se on hyvin hauras ja toinen sivuista on purkautunut. Iän tuomaa kulumaa siis löytyy. Kooltaan noin 18cm x 16cm.