Kaulakoru "Korowai"

220 €

Korowai-kansa, Länsi-Papua, Indonesia, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Ulkomaailmalta erityksissä elävä Korowai-kansa (kutsutaan myös nimillä Kolufo) asuttaa alueita tiheän trooppisen sademetsän siimeksessä, noin 150 kilometrin päässä Arafura-merestä, kaakkoisessa Länsi-Papuassa. Tämä ainutlaatuinen metsästäjä-keräilijäkansa löydettiin vasta vuonna 1974. Populaatioltaan pieni, vain noin 3000 henkeä käsittävä Korowai-kansa elää edelleen monelta osin täysin omavaraisesti. Korowait ovat taitavia kalastajia ja metsästäjiä. He viljelevät maata ahkerasti (mm. saagopalmut), tekevät kirveet kivestä ja valmistavat itse jopa suolan jota käyttävät. Kotieläiminä Korowait pitävät yleensä vain koiria ja sikoja. Valkoihoisia muukalaisia Korowait kutsuvat nimellä "laleo" joka tarkoittaa valkoista aavetta, demonia.

Korowait rakentavat kotinsa korkealle puuhun, ja näitä kauniita majoja kutsutaan nimellä "rumah tinggi". Jotkut näistä asumuksista sijaitsevat jopa yli 50 metrin korkeudessa. Taidokkaasti rakennetut asunnot on tehty oksista, saagopalmun kaarnasta, lehdistä ja rottingista. Asuntoon kiivetään tikapuita pitkin.

Korowai-kansan väitetään harjoittavan rituaalista kannibalismia vielä tänäkin päivänä. Ilmeisesti kannibalismia ei kuitenkaan enää harjoiteta, ainakaan niiden klaanien keskuudessa jotka ovat olleet aktiivisessa yhteydessä ulkomaailmaan. Korowai-kansan mahdollinen kannibalismi liittyy usein rituaaliseen kostamiseen ja rankaisuun. Miespuoliseksi noitatohtoriksi "khakhua" epäilty tai noiduttu on tavattu syödä. Mahdollisen kiduttamisen ja tappamisen jälkeen epäillyn ruuminjäsenet on kääritty banaaninlehtiin, jaettu klaanien kesken ja syöty.

Tämä uskomattoman kaunis seremoniallinen kaulakoru on valmistetty 42 sian hampaasta/torahampaasta ja jobinkyynelheinän (Coix lacryma-jobi) kokonaisista siemenistä. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Pölyä ja likaa. Tämä koru on peräisin lakkautetun etnografisen museon/säätiön ex-kokoelmista Hollannista. Ympärysmitaltaan 56cm ja leveys noin 6,5cm.