Pronssiveistos "Sòngzi Guānyīn"

9800 €

Ming-dynastia, Wanli-aikakausi (1573-1620), Kiina, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Guānyīn (Guan Yin, Guānzìzài, Guanshiyin, Kwan-yin tai Kuan Yin) on yksi Puhtaan maan buddhalaisuuden tärkeimmistä boddhisattvoista Kiinassa. Puhtaan maan koulukunta muodostui 500-luvulla Kiinaan ja se tunnetaan myös Japanissa. Siinä keskitytään Buddha Amitābhan puhtaan maan harjoituksiin, meditaatioihin ja Amitābhan nimen toistamiseen. Guānyīn on hedelmällisyyden ja feminiinisyyden boddhisattva, kalastajien, merimiesten ja kauppiaiden, mutta myös lasten ja sairaiden suojelupyhimys. Guānyīn on kiinalainen vastine armon ja myötätunnon jumalattarelle, Avalokiteśvaralle. Guānyīnin kiinankielinen nimi "Guanshiyin", tarkoittaa karkeasti suomennettuna "Häntä joka havaitsee maailman äänet". Tiibetinbuddhalaisuudessa Avalokiteśva tunnetaan taas nimellä Chenrezig, ja hän on Buddhan, Dharman ja Sanghan ruumiillistuma (Kolme jalokiveä) ja yhdestä hänen kyyneleestä on syntynyt myös toinen tärkeä myötätunnon boddhisattva, Tãrã. Mahayana-suuntauksessa, yhdessä suurimmasta buddhalaisuuden koulukunnista, Avalokiteshvaran on taas katsottu antaneen lupauksensa kuunnella kaikkien tuntevien olentojen ääniä, erityisesti näiden rukouksia ja huolia. Tästä johtuen Avalokiteshvara on päättänyt siirtää omaa buddhaksi tulemistaan, auttaakseen kaikkia olentoja nirvanan saavuttamisessa.

Ennen Song-dynastiaa (Sòng cháo, 960jaa -1279jaa) Guānyīn kuvattiin kiinalaisessa taiteessa buddhalaisen tradition mukaisesti vahvasti maskuliinisena, mutta vähitellen tämän piirteissä alkoi näkyä yhä enemmän feminiinisiä piirteitä. Guānyīn nähdään boddhisattvana, jolla on kyky ottaa lukemattomia eri muotoja. Kenties tunnetuimmassa hahmossa Guānyīn näyttäytyy nuorena tai keski-ikäisenä, jalopiirteisenä naisena joka on pukeutunut hulmuavaan valkoiseen kaapuun (valkoinen on puhtauden väri), kantaen kaulassaan kuninkaallisten ylellisiä kaulakoruja. Oikeassa kädessään hänellä on perinteisen lootuksen lisäksi usein kuvattu kalakori, tai pyhä malja (malja tai ruukku on myös yksi kahdeksasta buddhalaisesta onnen symbolista), joka sisältää puhdastakin puhtainta vettä, jumalallista elämän, myötätunnon ja viisauden nektaria. Vasemman käden sormissaan hän kannattelee pajunoksaa, jolla hän pirskottelee vettä ihmisten päälle, siunaten heitä fyysisellä ja hengellisellä, kaikenkattavalla rauhalla. Pajunoksa esineenä symboloi boddhisattvan kykyä taipua, mutta ei murtua.

Astetta kiehtovampi on Guānyīnin eräs toinen ilmenemismuoto, Guan Yin Song Zi (pinyin: Sòngzi Guānyīn) "Poikien tuoja", joka tunnetaan ennen kaikkea hedelmällisyyden jumalattarena, ja jonka puoleen käännytään lapsiin liittyvissä rukouksissa ja toiveissa. Vaikka Lootus Sutrassa, yhdessä buddhalaisuuden tärkeimmässä kirjoituksessa, on Avalokiteshvaran mainittu lahjoittavan, äidin toiveiden mukaisesti, perheeseen joko poika- tai tyttölapsen, niin siitä huolimatta Sòngzi Guānyīnilta on rukoiltu ensisijaisesti poikalasta, miespuolista perillistä. Sòngzi Guānyīn kuvataan taiteessa valkopukuisena naisena, jonka sylissä istuu pieni poika. Ming- ja Qing-dynastioiden aikana länsimaiset ihmiset laittoivat merkille Sòngzi Guānyīnia esittävät patsaat, jotka muistuttivat suuresti kristillisen kuvaston madonna & lapsi teemaa.

Ainutkertainen ja vaikuttava, pronssiseoksesta valettu Sòngzi Guānyīn istuu lalitāsanassa yllään yksinkertainen, kauniisti laskostuva kaapu. Guānyīnin vasemmalla polvella, suojelevan käden vierellä, istuu kahareisin pieni poika. Boddhisattvan oikea käsi lepää koukistetun polven päällä, sormissaan kookas helmi. Sòngzi Guānyīn symmetrisillä kasvoilla on lempeä, seesteinen ilme. Venytetyissä korvalehdissä raskaana riippuvat korvakorut. Katse on luotu alaviistoon ja huulilla karehtii hymy. Korkea päähine, jonka keskelle on kuvattu Amitābha Buddha, on osittain peitetty hupulla ja jonka liepeet valuvat olkapäille. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa, minimaalisia kolhuja ja naarmuja. Upea, kerrostunut tumma patina. Valuvikoja (reikä selässä). Jäänteitä punaisesta lakasta ja kultauksesta. Likaa, nokea ja pölyä. Kooltaan noin 35,0cm x 13,5cm x 12,0cm. Paino n. 3698g.

Lainaukset, lähteet ja viitteet:

Kuan-yin: The Chinese transformation of Avalokite’svara, Chünfang Yü, New York: Columbia University Press, 2001.

Bodhisattva of compassion: The mystical tradition of Kuan Yin, J.Blofeld, Boston: Shambhala, 1988.

Songzi Guanyin and Koyasu Kannon: Revisiting the Feminization of Avalokiteśvara in China and Japan, Ying Huang, Thesis, Master of Art, Department of East Asian Studies University of Alberta, 2019.

Kuan-yin: The cult of half Asia, History of Religions, C.N Tay, 16(2), 1976, pp. 147-176.

Women in Buddhism: Images of the feminine in the Mahâyâna tradition, D.y Paul, Berkeley and Los Angeles: University of California Press, 1985

Chinese Buddhist Bronzes, Hugo Munsterberg, Rutland, Vermont and Tokyo, 1967, no. 73.