Vartalonaamio "Ndimu"

myyty

Makonde-kansa, Tansania 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Makondet (Wamakonde) elävät melko eristyksissä muusta maailmasta Pohjois-Mosambikissa ja Kaakkois-Tansaniassa. Makondet elävät maanviljelyllä, joka keskittyy etupäässä maniokin, maissin, durran ja cashewin viljelyyn. Tämän lisäksi Makondet myös metsästävät.

Makondelle elämän merkityksellisempiä ajanjaksoja on nuoruuden initiaatioriitti. Tämän intensiivisen ja kuukausia kestävän rituaalin aikana tytöt ja pojat omaksuvat Makondojen elämäntapaan liittyviä välttämättömiä tietoja, taitoja ja elämänviisauksia. Naamioita ja veistoksia käytetään intiaatioissa ja muissa seremonioissa opetuskappaleen tavoin

Makondojen initiaationaamiot voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Pään päällä pidettävät esi-isiä-henkiä tai eläinhahmoja kuvaavat (Lipiko/Mapiko) kypäränaamiot, raskaana olevan naisen vatsaa kuvaavat vartalonaamiot (Ndimu) joita miehet käyttävät seremoniallinen ”sindimba” tanssin aikana, sekä realistiset kasvonaamiot jotka kuvaavat yleensä luonnollisella tavalla nuoren naisen tai miehen kasvoja.

”Ndimu” vartalonaamiot ovat merkittävässä roolissa Makonde-kansan initiaatiorituaaleissa, joissa juhlitaan hedelmällisyyttä ja nuorten miesten aikuistumista osana kyläyhteisöä. Initiaatiomenojen jälkeen miehet voivat ottaa vaimoja ja perustaa oman perheen. Naamiota käytetään seremoniallinen tanssin aikana, jolloin näyttelijät kuvaavat mm. pantomiimin avulla sukupuoliyhdyntää, raskauden taakkaa sekä synnytyksen tuskia.

Iänmukaista kulumaa. Pieniä pintavikoja, pölyä ja likaa esiintyy. Kooltaan tämä naamio on noin 54cm x 31cm.