Seremonianaamio ”Atoni”

350 €

Atoni-kansa, Timor, Indonesia, 1800-1900-lukujen vaihde, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä uskomattoman upea naamio on peräisin Timorin saaren ylängöltä, Atoni-kansan keskuudesta Indonesiasta. Atonit elävät pienissä kyläyhteisöissä, joissa asuu yleensä noin 50-60 ihmistä. Tunnetun etnografin Clarke Cunninghamin mukaan Atonien kulttuurissa vaikuttaa voimakkaasti spatiaalinen symbolismi/ hahmottaminen ja siitä kumpuava sukupuolten välinen dikotomia eli kaksijakoisuus. Mies-nais (perus)oletus on hyvin selkeää, samoin yleinen kahtiajako kuten sisällä-ulkona, sadekausi-kuivakausi, valoisa-pimeä, kylmä-lämmin jne.

Tämän vuoksi myös naamiot esittävät sekä esi-isiä että esi-äitejä. Naamioita käyttävät miehet erilaisissa seremonioissa ja juhlallisuuksissa. Näitä ovat mm. sadonkorjuuajan seremoniat ja taisteluiden jälkeiset juhlallisuudet. Naamioita käytetään myös asuinmajojen sisällä torjumaan kotia pahoilta hengiltä.

Tässä naamiossa on upea tumma patina. Se on ollut todella kovassa käytössä ja se näkyy puun pinnassa kauniina kulumana ja halkeamina. Naamio on tehty koruttomasta puun juurakosta johon on kaiverrettu esi-isän tai esi-äidin ”hengen” piirteet hyvin suurpiirteisesti. Silmät ovat nelikulmaiset reiät ja suu kevyesti avoinna. Nokinen patina viittaa siihen että tätä naamioita on käytetty kodin suojelemiseen. Naamio on kooltaan noin 30cm x 23cm.