Ompeluneula "Tawantinsuyu"

65 €

Esikolumbiaaninen aikakausi, Inka-kulttuuri, Andien vuoristo, Peru, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Inkavaltakunta (1438jaa - 1533jaa) oli eteläamerikkalaisten intiaanien Andien vuoristoon luoma suuri imperiumi. Inkavaltakunnan (ketšuaksi Tawantinsuyu) keskus oli nykyisen Perun alueella, ja se ulottui nykyisen Kolumbian ja Ecuadorin rajavyöhykkeeltä aina Chilen keskiosiin saakka. Inkakulttuurin juuret ulottuvat noin 1200 jaa, mutta inkaimperiumin kausi alkoi vasta 1400-luvun alkupuolella.

Inkaimperiumi oli pääkaupunki Cusco keskuspaikkanaan jaettu neljään hallinnolliseen alueeseen (Suyu). Valtiota johti inkakuningas, "auringon poika" (Sapa Inca). Hierarkiassa seuraavalla tasolla olivat Cuscon merkkihenkilöt, korkein neuvosto (hunu), jota hallitsija kuunteli neuvoa antavana elimenä. Neuvoston jäsenistö koostui valtakunnan neljän hallintoalueen johtohenkilöistä, ja se toimi yhdyssiteenä paikallishallinnon yksiköihin. Neljän hallintoalueen johtajia olivat varakuninkaat (capac). Hallintoalueet muodostuivat provinsseista, joiden johdossa oli yksinvaltias (toricoc), syntyperäinen capac inka. Hänen alamaisiaan olivat neljä paikallista ylimystä (huño), jotka toimivat noin kymmenentuhannen ihmisen päällikkönä. Inkojen kymmenjärjestelmän mukaisessa käskyvaltahierakiassa huñoja seurasivat tuhannen ihmisen päälliköt ja edelleen sadan ihmisen päälliköt, joiden tehtävät liittyivät työveron ja tuotannonjaon valvontaan. Inkat puhuivat ketšuan kieltä, mutta suuren valtakunnan alueella puhuttiin myös muita kieliä kuten aimaraa ja urua. Koko valtakunnan alueella asui enimmillään noin 6-12 miljoonaa ihmistä. Inkat olivat taitavia insinöörejä ja arkkitehteja. Inkojen rakennustaidosta todistaa muun muassa Perussa sijaitseva Machu Picchu ja rauniokaupunkia ympäröivien vuorten rinteisiin rakennetut pengermät.

Inkoilla ei ollut markkinataloutta tai rahaa, kauppoja tai toreja, eikä juurikaan kauppiaita. Kansalaiset saivat välttämättömyystarvikkeensa valtion varastoista, eikä mitään tarvinnut erikseen ostaa. Talouden kirjanpidossa käytettiin solmukirjoitusta (quipu), jolla voitiin merkitä tavaramääriä ja tavaroiden lajeja. Suurin osa kansalaisista oli maanviljelijöitä. Tärkeimmät viljelykasvit olivat maissi, quinoa, bataatti, avokado, tomaatti, perunat ja kurpitsat. Kotieläiminä pidettiin laamoja, alpakkoja, koiria ja marsuja. Kalastamista harjoitettiin. Meressä ja Titicacajärvessä oli runsaasti kalaa, jota pyydettiin koukuilla ja verkoilla. Alkoholia käytettiin. Suosittu juoma (chicha) oli valmistettu maissinsiemenistä. Inkakansan pääjumalana oli auringonjumala (Inti), jonka ohella kunnioitettiin luojaa (Viracocha), sateen jumalaa (Apu Illapu), kuuta, tähtiä, salamaa ja sateenkaarta. Uskonnollisissa rituaaleisssa jumalille ja luonnon pyhille paikoille uhrattiin ihmisiä ja eläimiä. Inkavaltion lyhyeksi jäänyt kukoistuskausi päättyi kun Francisco Pizarron johtamat espanjalaisjoukot saapuivat vuonna 1532 Peruun ja alistivat inkavaltion keskusalueet hallintaansa.

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit. Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Viehättävä, pronssiseoksesta valmistettu muinainen ompelunela. Hyvä kunto. Iänmukaista kulumaa. Likaa, pölyä ja maa-ainesta. Upea hapettunut patina. Kooltaan noin 10,5cm x 0,3cm x 0,2cm.