Pronssiveistos Buddha "Shakyamuni"

myyty

Kathmandu, Nepal, 1800-luvun loppu tai 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Nepal eli Nepalin demokraattinen liittotasavalta on sisämaavaltio Aasiassa. Nepal sijaitsee Kiinan ja Intian välissä, kutakuin puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella. Valtion alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Maa on vuoristoista ja kukkulaista. Maan keskiosassa on matalampi vuoristoalue, jossa sijaitsee muun muassa Kathmandun laakso. Nepal on monikansallinen, monikultturillinen ja -kielinen maa jossa elää yli 125 etnistä ryhmää ja puhutaan äidinkielenä noin 123 eri kieltä. Nepalin kolme suurinta etnistä ryhmää ovat indoarjalaiset, tiibetinburmalaiset ja Nepalin alkuperäisväestö, joka taas koostuu lukuisista pienemmistä ryhmistä.

Upeasti patinoitunut, pienikokoinen kullattu Buddha Shakyamuni. Pronssiseoksesta valettu Buddha istuu vajraparyankasanassa. Shakyamunin oikea käsi on bhumisparsa mudrassa (”kutsua maata todistajaksi”) joka symboloi Buddhan valaistumista Bodhi-puun juurella, hetkellä jolloin hän kutsui maan jumalatarta, Sthavaraa, todistamaan valaistumisensa puolesta. Vasen käsi lepää hienostuneesti sylissä kämmenpuoli ylöspäin, kannattellen almukulhoa. Buddhalla on yllään ihonmyötäinen, yksinkertaisin ornamentein koristeltu sanghati. Se on laskostettu huolellisesti vasemmalle olkapäälle ja jättää oikean olkapään ja rinnan paljaaksi. Sanghatin leveät päärmeet on viimeisteltu kaiverretuin ornamentein. Kaavun helma leviää kauniisti Buddhan taitettujen polvien eteen.

Buddhan ovaaleilla kasvoilla on seesteinen ilme. Kulmat kohoavat kauniiksi kaariksi ja niiden alla on mantelimuotoiset, alasluodut silmät, jotka heijastavat sisäänpäin kääntynyttä henkistyneisyyttä. Keskellä otsaa urna, joka on kulunut lähes kokonaan pois. Huulet ovat kapeat ja suupielet kaartuvat hienoiseen hymyyn. Nenä on suora ja symmetrinen. Buddha Shakyamunin pitkät, venytetyt korvalehdet symboloivat henkistä valaistumista. Ne viestivät siitä, että luopuessaan maallisesta rikkaudesta, Siddhartha otti pois raskaat korvakorunsa. Buddhan hiukset on muotoiltu kauttaaltaan pienille hiuskiehkuroille. Pään päälle koottu unisha viittaa syvään viisauteen ja sen keskeltä nousee lootuksen nuppua muistuttava chintamani.

Hyvässä kunnossa Iänmukaista kulumaa ja korroosion jälkiä. Kultaus kulunut paikoitellen pois. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 11,0cm x 7,5cm x 3,5cm. Paino n. 267g.