Kampa ”Luba”

myyty

Luba-Hemba-kansa, 1900-luku, Pohjois-Katanga, Kongon demokraattinen tasavalta, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Luba-kansa (kutsutaan myös nimillä Balubà, Louba, Warua) asuttavat tiiviinä ryhmittyminä valtavan laajoja alueita ympäri Kongon demokraattista tasavaltaa. Nimi ”Luba” viittaa useisiin eri kansoihin, jotka eroavat syntyperältään, mutta puhuvat läheisesti toisiaan muistuttavia kieliä (mm. Luba-Kasai, Luba-Katanga, Swahili) ja jakavat yhteisen poliittisen historian Luba-kuningaskunnan jälkeläisten kanssa. Luba-kuningaskunta tai -imperiumi kukoisti noin 1400-luvun lopulta aina 1800-luvun lopulle.

Vaikka Luba-kansan historia onkin täynnä väkivaltaa ja sotaa, heidän taiteelleen on ominaista sen muotokielen puhdas harmonia ja orgaanisuus. Selkeimmin tämä näkyy naiseuden vahvassa korostamisessa taiteessa. Luba-kansa uskoo että vain naiset, joilla on mahdollisuus tulla raskaaksi ja synnyttää uutta elämää, ovat riittävän vahvoja hallitsemaan voimakkaita henkiä ja näiden jakamaa salaista tietoa.

Kampoja käytetään tervehtimiseen, osana rituaalimenoja ja pyhiä initiaatioita. Ne kulkevat suvussa sukupolvelta toiselle arvostettuina esineinä ja voimakkaina seremoniaobjekteina. Tämä upea puukampa kuvaa istuvaa naishahmoa joka pitää käsiään sylissään. Naisella on kahvipavun muotoiset silmät, korkea otsa ja tyylitellyn karkeat kasvonpiirteet. Iänmukaista kulumaa. Upea tumma patina. Jälkiä punaisesta pigmentistä/savesta. Yksi kuudesta piikistä on murtunut kärjestä. Kooltaan kampa noin 22cm x 6cm.