Fossilisoitunut hammas ja fragmentti luusta "Igdamanosaurus"

90 €

Myöhäisliitukausi- Maastricht-vaihe n. 90-70 miljoonaa vuotta sitten, Marokko, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Uskomattoman hieno ja täysin ehjä Igdamanosaurin (Igdamanosaurus aegyptiacus) hammas on kiinnitetty fossilisoituneeseen luunkappaleeseen. Igdamanosaurit (Globidensini) kuuluivat mosasaurien (Mosasaurinae) sukuun jotka elivät myöhäisliitukaudella, noin 90-miljoonaa vuotta sitten.

Nämä kookkaat ja pitkät merimatelijat eivät varsinaisesti olleet dinosauruksia, vaan kehittyivät maalla eläneistä matelijoista. Mosasaureilla olivat vahvat leuat, ne olivat taitavia uimareita ja niillä oli raajojen tilalle lyhyet evät ja pitkän hännän päässä pyrstöevä. Ne hengittivät happea samoin kuin maalla elävät liskotkin, eikä niillä ollut kiduksia. Mosasaurit synnyttivät myös eläviä poikasia. Matalissa, lämpimissä merissä viihtyneet mosasaurukset olivat kaikkiruokaisia petoja joille kelpasi ravinnoksi ilmeisesti kaikki mitä se sai pyydystettyä. Arkeologiset löydökset ovat paljastaneet mosasaurien ravinnoksi niin merikilpikonnat, hait, ammoniitit, nuoret plesiosaurukset kuin merilinnutkin, joskus myös toiset mosasauritkin.

Mosasaurien sukuun kuuluvan, hiukan harvinaisemman Globidensin tunnistaa pyöreistä, lähes pallomaisista hampaista joiden mukaan tämä erikoinen laji on saanut nimensä. Nimi muodostuu latinan sanoista "globus" (pallo) ja "dens" (hammas).

Upea fossiili koostuu Igdamanosaurin kookkaasta, täysin ehjästä hampaasta sekä luunkappaleesta. Fossiilit ovat hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Kooltaan n. 7,5cm x 2,5cm josta itse hammas 2,5cm x 3cm.