Puinen kotialttari "Pūjā Mandir"

180 €

Intia, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Sana "pūjā" on sanskritia ja tarkoittaa kunnioitusta, uskollisuutta, ihailua ja omistautumista. Pūjā (kutsutaan myös nimillä puja, pooja tai poojah) on uskonnollinen rituaali, jota hindulaiset suorittavat useissa tilanteissa rukoillakseen tai osoittaakseen kunnioitusta jumalille tai jumalattarille. Pūjiā harjoitetaan myös buddhalaisuudessa ja jainalaisuudessa. Rituaalit voidaan suorittaa kotona, temppelissä tai erilaisten festivaalien aikana. Ne voivat olla yksinkertaisia, lyhyitä riittejä työpäivän lomassa (mm. arati) tai suuria, värikkäitä festivaaleja, joita juhlitaan koko perheen voimin useiden päivien ajan. Edellisiin lukeutuvat Durgā pūjā, hindujumalatar Durgān palvontajuhla. Juhla kestää kolmesta neljään päivään, ja sen päätteeksi Ganges-joen savesta ja oljista valmistetut, ylellisesti koristellut jumalattaren kuvat upotetaan mereen ja jokiin, jotta Durgā voi palata takaisin perheensä luokse Himalajalle. Muita tärkeitä pūjia ovat Pongal pūjā sekä Laksmī pūjā. Mandir on hindulaisuuden temppeli. Se on yleensä pyhitetty jollekin tietylle jumalalle ja keskeisellä paikalla on tämän jumalan kuva tai veistos (murti). Mandireita alettiin rakentaa noin 2000 vuotta sitten. Ne on useimmiten rakennettu kivestä ja vanhimmat temppelit on kaiverrettu kallioon.

Pūja mandir tarkoittaa kodissa tiettyä aluetta tai alttaria, joka on pyhitetty yhden tai useamman jumalan palvontaa varten. Kuten suurissakin temppeleissä, on myös kotialttarin keskellä on yksi tai useampi murti, joka usein esittää Lakshmia, Ganeshaa, Shivaa, Sarasvatia tai jotain muuta tärkeää jumaluutta. Kotialttareiden koko vaihtelee suuresti. Useimmissa kodeissa alttari on keittiössä sijaitseva pieni alttarikaappi, yksinkertainen hylly tai taso. Tärkeintä on että alttari sijaitsee puhtaassa paikassa. Varakkaissa ja kookkaissa kodeissa alttari sijaitsee omassa huoneessaan, tai kotiin on rakennettu erillinen kotipyhäkkö.

Alttari sijaitsee korotetun tason päällä tai nostettuna seinällä ja sen ympärille on koottu palvonnassa käytettävät välineet, tarvikkeet ja astiat. Nämä pitävät sisällään muun muassa öljylampun (diya) tai vaihtoehtoisesti kynttilät ja kynttilänjalat, messingistä tai kuparista valmistetut lusikan (kosha kushi), lautaset ja kulhot ruokauhrien (bhog) tarjoilua varten, kuten kupillisen riisinjyviä (akshata), tuoreita hedelmiä ja tuoksuvia värikkäitä kukkia. Muita tärkeitä tarvikkeita ovat kupillinen puhdasta vettä, suitsukkeet (dhupa), värikäs (sindoor) kumkuma-jauhe, kamferi, mausteneilikat (laung), kuivattu yrttisekoitus (havan samagri), rukoushelmet (mālā) jne.

Ganesha on yksi hindulaisuuden tärkeimmistä ja kunnioitetuimmista jumalista. Ganesha kuvataan suurivatsaisena, keltaisena tai punaisena, usein nelikätisenä, lapsenvartaloisena ihmisenä jolla on kookas elefantin pää. Ganesha on Shivan ja Parvatin poika, hyvän onnen, viisauden ja älykkyyden jumala. Hindulaisessa kulttuurissa Ganesha katsotaan myös taiteen ja kirjoittamisen suojelijaksi.  Ganeshaa palvotaan hyvän onnen tuottajana, erityisesti uuden aikakauden alkaessa, koski se sitten avioliittoa, uutta työpaikkaa, matkalle lähtöä, uuteen kotiin muutettaessa jne.

Pienikokoinen ja yksinkertainen, puusta valmistettu kotialttari. Ganesha on valmistettu savesta. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Pieniä halkeamia ja lohkeamia. Likaa, pölyä ja nokea. Sindoor-, kurkuma- ja kumkuma-jauheiden jäänteitä. Kaunis tumma patina. Kooltaan noin 29,0cm x 21,0cm x 13,0cm. Paino n. 1404g.