Hedelmällisyysnukke ”Fali”

250 €

Matakam- tai Fali-kansa, Kamerun, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Matakam-kansa elää tiiviissä siirtokunnissa Mandara-vuoriston rinteillä, lähellä Nigerian rajaa Pohjois-Kamerunissa. Matakamit ovat yksi tämän vuoristoisen ja kumpuilevan alueen suurimmista kansanryhmistä. Läheinen Fali-kansa, jota kutsutaan Matakamien ohella ”vuoristokansaksi” elää taas lähellä Garouaa.

Nukkeja käytetään osana seremonioita ja rituaaleja joissa hedelmällisessä iässä olevan naisen toivotaan tulevan raskaaksi. Nämä hedelmällisyysnuket on ”ladattu” yliluonnollisella energialla ja niitä arvostetaan tämän takia suuresti. Fali-kansan keskuudessa on ollut tapana että nuori mies joka on juuri kihlautunut, valmistaa hedelmällisyysnuken raudasta, eläimen nahasta tai narunkappaleista. Raudasta taotun tukirangan ympärille on harsittu nahankappaleita tai siihen on kiedottu lukemattomia kierroksia lankaa tai nyöriä. Tällä erikoisella nukella on usein suhteettoman pieni pää sekä kaarevat, teräväkärkiset raajat. Valmiin nuken nuori mies antaa sitten puolisolleen, joka kietoo nuken selässä kannettavaan kantoliinaan. Hedelmällisyysnukke kuvastaa parin tulevaa lasta. Nuori nainen hoivaa nukkea, kunnes luvattu lapsi on syntynyt. Tämän jälkeen nukke on saavuttanut tehtävänsä, se pakataan huolellisesti ja laitetaan säilöön.

Upea hedelmällisyysnukke on tehty taotusta raudasta, narusta ja nahkanyöreistä. Hyvä kunto. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Kooltaan nukke on noin 15cm x 7cm.