Seremoniatikari "Pi Pisuwe"

300 €

Asmat-kansa, Irian Jaya, Uusi Guinea, Indonesia, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Asmat-kansa elää eristyksissä Uuden Guinean saaren lounaisrannikolla, Indonesiassa. Asmatien asuinalue kattaa yli 25,000 neliökilometriä, muodostuen etupäässä laajoista makean veden suoalueista, trooppisesta sademetsästä, vuorovesialueista, sago-palmuista ja mangrovepuista. Asmat-kansa tunnetaan puuveistoksistaan ja koristeellisista metsästysvälineistään, mutta myös pahamaineisena alkuperäiskansana, joka harjoittaa pääkallonmetsästystä ja kannibalismia. Asmatit on yhdistetty mm. New Yorkin entisen kuvernöörin Nelson Rockefellerin 23-vuotiaan pojan, Michael Rockefellerin selittämättömään katoamiseen tämän liikuessa näiden keskuudessa, keräten etnografista esineistöä vuonna 1961. Hänen ruumista ei koskaan löydetty.

Kasuaarilinnun (Casuarius casuarius) reisiluusta valmistettu tikari on peräisin Irian Jayasta ja sitä kutsutaan nimellä ”Pi pisuwe” kun taas ihmisen reisiluusta valmistettuja kutsutaan nimellä ”Ndam pisuwe/Ndam emak pisuwe”. Kasuaarilinnun sulista ja jobinkyynelheinän (Coix lacryma-jobi) siemenistä valmistetuilla tasseleilla koristeltuja tikareita on käytetty asusteen ominaisuudessa eri juhlallisuuksien aikana, kun taas vaatimattomampia, joskus tyylitellyin kaiverruksin koristeltuja kappaleita on käytetty aseena yhteenotoissa, hyökkäyksissä ja varsinaisessa sodankäynnissä. Tikarit ovat toimineet myös rituaalisen tappamisen välineenä osana perinteisiä, pyhiä initiaatioseremonioita. Pisuwe-tikarit ovat arvostettuja, taidokkaasti valmistettuja esineitä ja ne kulkevat yleensä suvussa sukupolvelta toiselle.

Erinomainen kunto. Upea kiilto ja patina. Seremoniallisen käytön jälkiä ja iänmukaista kulumaa. Likaa ja pölyä. Tikari on peräisin lakkautetun museon ex-kokoelmista Delftistä, Hollannista. Kooltaan noin 30,0cm x 2,0cm.