Lusikat "Sidama"

95 €

Sidama-kansa, Etiopia, 1900-luvun puoliväli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Sidamat (kutsutaan myös Sidamo) ovat kuušilaista sidamon kieltä puhuva kansanryhmä Etiopiasta, Afrikan sarven alueelta. Sidamat, yhdessä Agaw- ja Bedža-kansojen kanssa olivat ensimmäisiä uusiasukkaita nykyisen Etiopian pohjoisilla ylängöillä ennen Abessinialaisten saapumista. Sidama-kansan (ja sen alakansojen; Alaba, Tambaro, Qewena ja Marakoare) väestö yhteenlaskettuna käsittää yhteensä noin 8 miljoonaa henkeä, mikä tekee siitä Etiopian viidenneksi suurimman kansanryhmän.

Sidamat onnistuivat säilyttämään traditionaalisen kulttuurinsa, mukaan luettuna perinteisen uskontonsa ja kielensä aina 1800-luvun loppupuolelle saakka, kunnes heidän asuinalueensa liitettiin Etiopian keisarikuntaan Menelik II:n (Sahlé Mariam) valloituksen myötä. Ennen Menelik II:n nousua valtaan oli Sidama-kansalla ollut omat vakiintuneet hallintojärjestelmänsä, joiden juuret ulottuivat aina 900-luvulle saakka.

Sidama-kansan toimeentulo pohjaa suurimaksi osaksi maanviljelyyn. Tärkeimmäksi viljelykasviksi on muodostunut kahvi, joka on ehdottomasti tärkein vientituote. Muita tärkeitä viljelykasveja ovat Etiopianbanaani (kutsutaan myös valebanaaniksi), maissi, tefheinä, durra, hirssi, sokeriruoko, vehnä jne. Kotieläimiä ovat nautakarja, lampaat, vuohet ja aasit.

Sidama-kansan perinteinen uskonto pitää sisällään jumalhahmon nimeltään Magano. Hän on luonut niin ihmiset, eläimet, kuun, auringon, tähdet kuin taivaankin. Sidamat kutsuvat Maganoa isäksi. Muita kuvannollisia kutsumanimiä on luoja (Kalaqa), kaikkivaltias (Kaaliqa) sekä "ainoa oikea" (Halalancho). Sidamat uskovat että esi-isien henget elävät yhdessä Maganon kanssa, ja tämä on antanut niille erityisen voiman toimia. Sidamat uskovat myös hyviin ja pahoihin henkiin. Hyvän hengen (tunnetaan nimellä dancha Ayyaana) katsotaan olevan "jumalan henki". Toisin sanoen tämän uskotaan olevan peräisin suoraan Maganosta. Kylänvanhimpien ja uskonnollisten johtajien nähdään elävän sen kyllästäminä (Maganu Ayyaana). Pahaa henkeä (Busha Ayyaana) vihataan yleisesti ja sen katsotaan aiheuttavan muun muassa sairauksia, kurjuutta ja kuolemaa. Näiden lisäksi esiintyy myös muita jumaluuksia. Yksi niistä on jumalatar Woxa, jota palvovat ainoastaan naiset.

Upea ja iäkäs, sarvista valmistettu lusikkapari on ollut käytössä Sidama-kansan kotitalouksissa. Niitä on käytetty etupäässä mausteiden annosteluun. Lusikoista toisessa on näyttävät koristekaiverrukset jotka kiertävät kädensijan ympäri. Toisessa lusikassa taas taotut kupari- ja messinkikoristeet. Hyvässä kunnossa. Upea kiiltävä patina. Vuosien ahkeran käytön jättämiä jälkiä. Likaa ja pölyä. Kooltaan n. 27,0cm x  4,0cm ja 22,0cm x 3,0cm.