Mineraalit "Akaatti & Ametisti"

myyty

Soledade, Rio Grande do Sul, Brasilia, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Ametisti on korukivenä käytetty violetti kvartsinmuunnos. Sen nimi on peräisin muinaiskreikan sanoista ἀ a- ("ei") ja methustos μέθυστος "myrkytys", joka on viite uskomukseen, että se suojelee omistajaansa päihtymykseltä; muinaiset kreikkalaiset käyttivät ametistia koruissaan ja tekivät siitä juoma-astioita päihtymyksen estämiseksi. Ametistin altistaminen kuumuudelle muuttaa sen värin kirkkaan keltaiseksi, oranssiksi tai syvän punaruskeaksi. Lämpökäsiteltyä ametistia yritetään usein myydä sitriininä.

Akaatti on kvartsin pienikiteinen, usein geodien muodossa esiintyvä, läpikuultavan raidallinen kalsedonimuunnosmuoto.  Väriltään se on maitomaisen valkoista, mutta toisinaan myös sinertävää, punertavaa, vihreää ja ruskeaa. Akaatti on tuliperäinen kivilaji jonka raidat syntyvät kun emäkivi kiteytyy samanaikaisesti ontelon kaasukuplien kanssa. Akaatti ei aina täyty kokonaan sulalla massalla ja tällöin onteloon voi syntyä esimerkiksi vuorikristallikiteitä, ametistia, savukvartsia tai kalsiittia. Tällöin epätasaisen pyöreää kiveä kutsutaan geodiksi. Akaatti on saanut nimensä sisilialaisesta Achates-joesta, joka oli akaatin antiikin aikainen löytöpaikka.

Pienikokoiset, hennon vaaleankeltaisen ja punaruskean sävyiset ametistilohkareen kappaleet sekä viehättävä akaattigeodin puolikas ovat erittäin hyvässä kunnossa. Pieniä murtumia ja lohkeamia saattaa esiintyä. Iänmukaista kulumaa, likaa ja pölyä. Koko vaihtelee noin 6,0cm ja 3,5cm väliltä. Yhteispaino n. 120g.