Pronssiveistos Amitāyus Buddha

myyty

Nepal, 1800-luvun loppu tai 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Nepal eli Nepalin demokraattinen liittotasavalta on sisämaavaltio Aasiassa. Nepal sijaitsee Kiinan ja Intian välissä, kutakuin puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella. Valtion alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Maa on vuoristoista ja kukkulaista. Maan keskiosassa on matalampi vuoristoalue, jossa sijaitsee muun muassa Kathmandun laakso. Nepal on monikansallinen, monikultturillinen ja -kielinen maa jossa elää yli 125 etnistä ryhmää ja puhutaan äidinkielenä noin 123 eri kieltä. Nepalin kolme suurinta etnistä ryhmää ovat indoarjalaiset, tiibetinburmalaiset ja Nepalin alkuperäisväestö, joka taas koostuu lukuisista pienemmistä ryhmistä.

Amitāyus (kutsutaan myös nimillä Amitābha tai Amida) on taivaallinen buddha Mahāyāna-buddhalaisuudessa ja erityisesti itäaasialaisessa Puhtaan Maan buddhalaisuudessa. Tiibetissä ja Nepalissa hän ei ole koskaan ollut yhtä suosittu kuin Itä-Aasiassa, mutta häntä arvostetaan yhtenä viidestä Tathāgatasta, ikuisesti olemassa olleesta "itsestään syntyneestä" buddhasta. Kirjoitusten mukaan Amitāyuksella on ääretön määrä ansioita, jotka ovat kertyneet hyvistä teoista lukemattomissa entisissä elämissä Dharmakāra-bodhisattvana. Amitābhan nimen oikea nominatiivimuoto sankritissa on Amitābhah. Nimi on yhdyssana sanskritin sanoista amita ("ääretön") ja ābhā ("valo"). Nimi Amitāyus (nimen Amitāyuh nominatiivi) muodostuu sanoista amita ja āyus ("elämä"), joten se tarkoittaa "häntä jonka elämä on ääretön". Amitāyus kuvataan usein yksinkertaisessa munkin kaavussa, ilman koruja ja näyttävää kruunua, tai vaihtoehtoisesti ylellisesti koristautuneena kuten tämä oheinen kappale.

Aistikas, kullattu Buddha Amitāyus. Pronssiseoksesta taidokkaasti valettu Buddha istuu  maharajalilasana (rajalilasana) asennossa kaksinkertaisella lootus-valtaistuimellaan jota reunustaa helmikuvioinnit. Amitāyuksen oikea käsi on bhumisparsa mudrassa kun taas vasen käsi on vyötärön korkeudella hienostuneesti dhyana mudrassa. Bhumisparsa mudra (”kutsua maata todistajaksi”) symboloi Buddhan valaistumista Bodhi-puun juurella, hetkellä jolloin hän kutsui maan jumalatarta, Sthavaraa, todistamaan valaistumisensa puolesta. Buddhan pyöreillä kasvoilla on seesteinen ilme. Kulmat kohoavat kauniiksi kaariksi ja niiden alla on mantelimuotoiset, alasluodut silmät, jotka heijastavat sisäänpäin kääntynyttä henkistyneisyyttä. Buddhan hiukset on koottu korkeaksi nutturaksi pään päälle. Yksittäiset, pitkät hiuskiehkurat laskeutuvat kampauksesta molemmille olkapäille. Otsalta, hiusrajan juuresta kohoaa viisiosainen, ylellisesti koristeltu diadeemi. Sen pitkät, runsaana ryöppyävät liepeet on solmittu ruseteille korvien taakse. Venytetyissä korvalehdissään buddhalla on kookkaat kukka-aiheiset korvakorut. Buddhalla on olkapäillään lyhyt šaali. Paljaan rinnan poikki kulkee yksinkertainen nauha. Rintakehää koristaa myös ristikkäin kulkevista helminauhoista ja kaulakoruista koostuva ylellinen rintakoriste. Pitkä dhoti laskostuu kauniisti valtaistuimelle ja se on solmittu vyötärölle timantein koristellulla vyöllä. Tuulessa hulmuava, kapea huivi on osittain kietoutunut käsivarsien ympärille. Buddhan ranteita ja käsivarsia koristaa lisäksi lehti-kuvioiset helminauhat.

Huolellisesti viimeistelty Buddha Amitāyus on erittäin hyvässä kunnossa. Kuparinen pohjalevy puuttuu. Iänmukaista kulumaa ja korroosion jälkiä. Kultaus kulunut paikoitellen pois. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 26,0cm x 16,0cm x 12,0cm. Paino n. 1540g.