Kaurikotilonauha "Jebarip agale"

600 €

Dani-kansa, Swart-laakso, Länsi-Uusi-Guinea, Indonesia, 1900-luvun alku.

Dani-kansa (kutsutaan myös nimellä Ndani) elää laajoilla alueilla Länsi-Uusi-Guinean ylängöillä ja Baliem-laaksossa. Danit ovat ylämaan kansoista ehkä tunnetuin ja runsaslukuisin, yhdessä läheisten naapurikansojen Yalin ja Lanin kanssa.

Eristäytynyt Dani-kansa pysyi ulkomaailmalle tuntemattomana aina 1930-luvulle saakka. Dani-kansa elää edelleen vahvasti omille traditioilleen uskollisena. Arkikäytössä tarvittavat työkalut on valmistettu perinteisesti kivestä, luusta, sian torahampaista, puusta tai bambusta. Kiviä käytetään kivikirveisiin ja kuokkiin. Vasta 1980-luvun lopulta lähtien ovat modernit materiaalit ja työkalut, kuten tekstiilit, kirveet, veitset ja lapiot rantautuneet Danien pariin. Perinteisesti Dani-kansa ei ole käyttänyt keraamisia astioita eikä tekstiilejä. Kalaverkkoihin ja lannevaatteisiin käytettävä nyöri on valmistettu puun kaarnasta ja säilytysastiat kuivatuista kalebasseista.

Kaurikotilonauhaa, nimeltään "jebarip agale" on käytetty rahan tavoin. Tämä pitkä ja leveä nauha on tehty kasvikuidusta valmistetusta ohuesta nyöristä punomalla. 132 kaurikotiloa on ommeltu kiinni yhdelle puolelle nauhaa. Pieniä ruskeita turkispaloja on kiinnitetty myös nauhaan. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Kaksi kaurikotiloa puuttuu. Upea tumma patina. Pölyä ja likaa. Myöhempiä korjauksia. Tämä ainutkertainen nauha on peräisin lakkautetun etnografisen museon/säätiön ex-kokoelmista Hollannista. Kooltaan n. 280cm x 2,0cm