Fetissi ”Boli”

600 €

Bamana-kansa, Mali, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä erikoisen rituaalisesineen nimi on Boli. Nämä yliluonnollisella energialla ”ladatut” fetissit ovat tärkeässä roolissa Bamana kyläyhteisön pyhissä seremonioissa. Nämä voimakkaat rituaaliesineet ovat miesten johtaman salaisen yhteisön omistamia fetissejä joiden avulla saavutetaan korkeampi taso suurten luonnonvoimien ymmärryksessä. Bolin käsittelyssä noudatetaan äärimmäistä varovaisuutta eikä vihkiytymättömät jäsenet saa koskea niihin ollenkaan.

Bolin tärkein tehtävä on kerryttää ja kontrolloida kaikenkattavaa elämänvoimaa nimeltä ”nyama”. Tämän katsotaan olevan välttämätöntä koko yhteisön hyvinvoinnille. Bolit säilytetään alttareilla ja tarpeen mukaan niitä kannetaan rituaalisten tanssien aikana. Bolin salaperäistä symboliikkaa on tulkittu monin eri tavoin. On ehdotettu että ne raaka-aineet joista Boli on koostettu, symboloivat universumin yksittäisiä osia ja tätä kautta kokonaisen objektin voi tulkita Bamana-kansan kosmologisena mallina.

Tämä ainutkertainen Boli on valmistettu useista eri materiaaleista. Juutti- ja pellavakankaaseen on kääritty kilpikonnan kuori ja muita maagisia aine-osia. Pässin sarvet on kiedottu bolin ulkopuolelle ja pinta on käsitelty mudalla ja savella. Vuosien saatossa fetissin pinnalle on kerääntynyt useita kerroksia sille uhrattuja aine-osia, kuten verta, maa-ainesta, hunajaa ja alkoholijuomia. Jokainen sille muodostunut kerros lisää fetissin merkityksellisyyttä ja sen sisäistä voimaa. Iänmukaista kulumaa. Kooltaan noin 19cm x 17cm.