Skalpelli ja lansetti ”Schmidt”

300 €

n. 1860-luku, New York, Yhdysvallat, yksityiskokoelmasta Ruotsista.

Tämän museotasoisen skalpellin sekä lansetin on valmistanut Philip H. Schmidt, kirurgisten instrumenttien valmistaja New Yorkista noin 1860-luvulla.

Molemmat instrumentit ovat kokoon taittuvaa mallia ja niitä on käytetty Yhdysvaltain sisällissodassa vuosina 1861-1865. Toisen terä on perinteisen skalpellin mallinen, toinen taas lansetin. Lansetin kaksipuolista terää on käytetty etupäässä suoneniskentään, jota varsinkin sisällissodan alkuaikoina käytettiin hoitomuotona yleisesti. Skalpellia taas käytetty pieniin leikkausoperaatioihin rintamalla.

Taittuvien teriensä vuoksi molempia on ollut helppo kuljettaa mukana. Terät saa esille nostamalla pienistä I-mallisista kahvoista kädensijan alapuolelta. Terä nousee esiin ja suojus taittuu kädensijaksi. Skalpelli ja lansetti ovat molemmat erittäin hyvässä kunnossa. Kädensija/suojus imitoi kilpikonnanluuta ja on valmistettu luultavasti sarvesta. Terät ovat edelleen hyvin terävät ja lähes uudenveroiset. Molemmissa terissä merkintä ”Schmidt”. Skalpelli on kooltaan noin 7cm suljettuna ja 12cm avattuna. Lansetti taas 6,5cm ja avattuna 9,5cm.