Puuveistos "Akua'ba"

myyty

Ašanti-kansa, Ghana, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Ašantit (kutsutaan myös nimillä Ashanti, Asante) on Ghanan pohjoisosissa elävä etninen ryhmä joka on osa Akan-kansaa. Suurin osa Ašanteista asuu Ashantin hallintoalueella, Kumasin kaupungissa joka perustettiin vuonna 1695 ensimmäinen Ašanti-kuninkaan, Osei Tutun toimesta.

Mainintoja Ašanti-kansasta löytyy jo 1200-luvulta lähtien. 1600-luvulle tultaessa Ašanti oli jo kasvanut mahtavaksi kuningaskunnaksi. Afrikan monista kansoista juuri Ašantit nousivat ensimmäisinä esiin Eurooppaan suuntautuvan kaupankäynnin myötä. Ašantien vaurastumiseen vaikutti muun muassa tämän aktiivinen osallistuminen orjakauppaan. Toinen merkittävä tulonlähde syntyi kullasta. Eurooppalaisille Ghana oli kullan luvattu maa. Ašantit olivat mukana kultakaupassa alusta lähtien. 1800-luvun alussa Ašantien hallinnoima alue kattoi melkein koko nykypäivän Ghanan, mukaan lukien rannikon jolla Ašantit kävivät kauppaa suoraan brittien kanssa (rannikko saikin pian nimekseen "kulta-rannikko"). Vastineeksi aseista, lasihelmistä, pronssista ja muista eurooppalaisista esineistä Ašantit tarjosivat kultaa ja orjia.

Ašantien yhteisö pohjaa matrilineaarisen sukulaiskäsitykseen jossa suku lasketaan naisen mukaan. Tällöin mm. lapset kuuluvat äitinsä klaaniin ja enon merkitys poikien kasvatuksessa on suuri. Ašantit uskovat että jokainen ihminen on luotu kahdesta elementistä. Liha ja veri ovat peräisin äidin puolelta ja sielu isän. Ašantien perinteinen uskonto pohjaa käsitykseen korkeimmasta, etäisestä jumalhahmosta (onyame), pantheoniin (abosom) jumalista ja jumalattarista, alempiarvoisista jumalista (asuman) sekä esi-isien ja äitien hengistä (nsamanfo).

Hedelmällisyyden, naiseuden ja äitiyden kuvaaminen ovat Ašantien ja muiden Akan-kansojen yleisimpiä veistosten aiheita. Tunnetuimpia näistä ovat persoonalliset hedelmällisyysidolit nimeltään Akua'ba.

Akanien myytin mukaan, kaukaisessa menneisyydessä nuori nainen nimeltä Akua ei kyennyt tulemaan raskaaksi. Akua etsi syytä hedelmättömyyteensä ja meni lopulta kylän ennustajan luokse (henkilön jolla on valtaa ja voimia kutsua puoleensa henkimaailman olentoja, neuvotella näiden kanssa ja toimia muun muassa viestien välittäjänä ihmisten ja jumalien välillä). Tämä käski Akuaa pyytämään paikalliselta puusepältä että tämä veistäisi Akualle puisen lapsen. Ennustaja pyysi Akuaa huolehtimaan puu-lapsesta niin kuin tämä olisi elävä ja hänen oma lapsensa. Akua teki kuten ennustaja oli käskenyt ja muutaman kuukauden kuluttua Akua olikin raskaana.

Näyttävä puuveistos Akua'ba (Akuan lapsi) kuvaa abstraktia ja idealisoitua kuvaa nuoresta naisesta äitiyden kynnyksellä. Akua'ba-veistokset esittävät aina naista, sillä Akanien kulttuuri on matrilineaarinen. Akua'bat on "ladattu" monilla maagisilla ominaisuuksilla ja näitä hedelmällisyysfiguriineja kohdellaan kuin ne olisivat oikeita pikkulapsia. Niitä kannetaan mukana, puetaan, pestään ja jopa ruokitaan. Tämä veistos on hyvässä kunnossa. Jäänteitä mustasta maalista. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Upea patina. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 38,5cm x 14,5cm.