Keraaminen pieni astia ”Maya”

80 €

Esikolumbiaaninen aikakausi, Guatemala, Keski- eli Mesoamerikka, yksityiskokoelmasta Helsingistä, Suomesta

Pieni keraaminen astia on peräisin esikolumbiaanisen Maya-kulttuurin keskuudesta, Guatemalasta, Keski- eli Mesoamerikasta, noin 1400jaa.

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit.

Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Suurin osa säilyneistä esikolumbiaanisista esineistä on valmistettu terrakotasta, poltetusta savesta. Tämä pieni keraaminen astia on erikoisen mallinen ja se käyttötarkoitus on epäselvä. Astia on koristeltu useilla kaiverretuilla ornamenteilla. Kaunis patina. Iänmukaista kulumaa ja pieniä pintavikoja. Kooltaan noin 8cm x 3cm.