Keraaminen pieni astia ”Maya”

80 €

Esikolumbiaaninen aikakausi, Guatemala, Mesoamerikka, yksityiskokoelmasta Suomesta

Erikoinen keraaminen astia on peräisin esikolumbiaanisen Maya-kulttuurin keskuudesta, Guatemalasta, Keski- eli Mesoamerikasta ja ajoittuu suunnilleen vuoteen 1400jaa.

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit.

Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Suurin osa säilyneistä esikolumbiaanisista esineistä on valmistettu terrakotasta, poltetusta savesta. Tämä pieni keraaminen astia epätavallisen muotoinen ja sen käyttötarkoitus on epäselvä. Kapea astia on koristeltu useilla kaiverretuilla geometrisillä ornamenteilla. Kaunis patina. Iänmukaista kulumaa ja pieniä pintavikoja. Likaa, pölyä ja maa-ainesta. Kooltaan noin 8,0cm x 3,0cm x 2,5cm. Paino n. 13g.