Pieni kudottu pussi "Asmat"

45 €

Asmat-kansa, Irian Jaya, Uusi Guinea, Indonesia, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Papua (aikaisemmin Irian Jaya) on Uusi-Guinean saarella sijaitseva Indonesian provinssi. Se muodostaa suurimman osan Uuden-Guinean länsiosasta, Länsi-Uusi-Guineasta. Papuan provinssi rajoittuu idässä Papua-Uuteen-Guineaan. Papuan alueella elää tiettävästi ainakin 250 eri kansaa. Asmat-kansa elää eristyksissä Uuden Guinean saaren lounaisrannikolla, Indonesiassa. Asmatien asuinalue kattaa yli 25,000 neliökilometriä, muodostuen etupäässä laajoista makean veden suoalueista, trooppisesta sademetsästä, vuorovesialueista, sago-palmuista ja mangrovepuista. Asmat-kansa tunnetaan puuveistoksistaan ja koristeellisista metsästysvälineistään, mutta myös pahamaineisena alkuperäiskansana, joka harjoittaa pääkallonmetsästystä ja kannibalismia. Asmatit on yhdistetty mm. New Yorkin entisen kuvernöörin Nelson Rockefellerin 23-vuotiaan pojan, Michael Rockefellerin selittämättömään katoamiseen tämän liikuessa näiden keskuudessa, keräten etnografista esineistöä vuonna 1961. Hänen ruumista ei koskaan löydetty.

Tämä iäkäs kudottu pieni pussi on nimeltään bilum (kutsutaan nimellä noken Länsi-Papuan alueella). Tyypillisesti laukkua kannetaan selän puolella niin että pitkä hihna kulkee otsan yli ja pää kannattelee painoa. Sitä käytetään muun muassa kalasaaliin, vihannesten, hedelmien, polttopuiden ja riistan kuljettamiseen. Bilum toimii lisäksi pienten sylilasten kantolaukkuna, asusteena ja uhrilahjan tavoin. Nokenin valmistustapa vaihtelee hiukan alueittain, mutta on pääpiirteittäin samanlainen. Pienikokoisen puun tai pensaan varsia, oksia ja kaarnankappaleita kuumennetaan nuotion yllä ja liotetaan useita vuorokausia vedessä. Jäljelle jäänyt puukuitu murskataan, kuivataan ja kehrätään vahvaksi naruksi tai paksummaksi nyöriksi, jotka toisinaan värjätään kasviväreillä. Valmiista narusta solmitaan käsin erikokoisia laukkuja eri tarkoituksiin. Nokenin valmistusprosessi kysyy vahvaa ammattitaitoa ja näppäryyttä. Aikaa saattaa kulua useampi kuukausi.

Erinomainen kunto. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Upea patina. Punaisia ja vihreitä poikkiraitoja. Pölyä ja likaa. Haalistuneet värit. Tahroja. Tämä ainutkertainen esine on peräisin lakkautetun etnografisen museon/säätiön ex-kokoelmista Hollannista. Kooltaan n. 6,5cm x 6,5cm.

Huom! Noken listattiin vuonna 2012 Unescon Aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.