Mineraali "Hyaliitti & Staffeliitti"

myyty

Valeč, Karlovy Varyn lääni, Tšekin tasavalta, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Hyaliitti on opaalin läpinäkyvä muoto. Siinä on kirkas, lasimainen kiilto. Hyalittia kutsutaan myös lasiopaaliksi, vesiopaaliksi ja jaliitiksi. Müllerin lasiksikin sanottu hyaliitti on nimetty sen löytäjän Franz-Joseph Müller von Reichensteinin mukaan. Hyaliittia esiintyy viehättävinä helmimäisinä ja botryoidisina massoina vulkaanisissa ja karkearakenteisissa pegmatiittikivilajeissa. Hyaliitti hohtaa kauniin vaaleanvihreänä UV-valon alla. Hyaliitin kovuus on 5,5-6,0 Mohsin asteikolla ja sen viiru on valkoinen.

Staffeliitti, eli fluoriapatiitti. Apatiitti on yleinen fosfaattimineraali ja tärkeä fosfaatin lähde. Apatiitti on yleisnimitys hydroksyyli-, fluori- ja klooriapatiiteille. Apatiitti koostuu pääasiassa kalsiumfosfaatista, mutta fluoriapatiitti sisältää kalsiumfluoridia. Apatiitti on hyvin arka hapoille (ei kuitenkaan liukene fluorivetyyn), naarmuuntumiselle ja kolhuille. Se on hyvin hauras ja sen Mohsin kovuus on vain 3–5.

Tässä äärimmäisen kauniissa kappaleessa lasimainen, kirkas hyaliitti on kerääntynyt tornimaiseksi muodostelmaksi. Lasiopaalin alapuolella ja ympärillä pieniä määriä puhtaan valkoista fluoriapatiittia. Muu kiviaines on vulkaanista kuonaa, eli tummaa magmakiveä. Näyte on peräisin hollantilaisesta iäkkäästä mineraalikokoelmasta. Hyvässä kunnossa. Pieniä murtumia ja lohkeamia saattaa esiintyä. Iänmukaista kulumaa, likaa ja pölyä. Kooltaan n. 3,7cm x 4,6cm x 3,8cm. Paino noin. 52g.