Kokoelma fossiilisoituneita hampaita "Onchopristis numidus"

myyty

Liitukausi, Alba ja Maastricht-vaihe n. 100,5 - 66 milj. vuotta sitten, Taouz, Kem Kem-alue, Marokko.

Onchopristis numidus on sukupuuttuun kuollut, saharauskukalojen lahkoon (Pristiformes) kuulunut rustokalojen (Chondrichthyes) esivanhempi (Sclerorhynchoid). Laji eli liitukaudella Pohjois-Amerikassa, Pohjois-Afrikassa, Brasiliassa ja Uudessa Seelannissa. Tämä esihistoriallinen saharauskukalalaji oli arviolta noin 8,5-10 metriä pitkä ja painoi reilusti yli 1,5 tonnia. Nykyisten saharauskujen tavoin Onchopristisin massiivisen pään alla sijaitsi suu ja kidusaukot. Silmien takana oli suuret ruiskureiät. Nokka oli saharauskukalojen tapaan pitkä, kova ja yli 2,5 metriä pitkä. Väkäsillä varustetut terävät "hampaat" (denticle) sijaitsivat sen molemmilla sivuilla.

O. numidus-lajin "hampaissa" oli yksi väkänen, kun taas O.dunklei- ja O.d. praecursor-lajeilla väkäsiä oli 2-5 kappaletta per hammas. Saharauskukalojen ravintoa olivat kalat ja selkärangattomat eläimet. Ne käyttivät litteää nokkaansa parvissa liikkuvien kalojen tainnuttamiseen ja seivästämiseen. Saharauskukalat pystyivät tekemään useita vaakasuuntaisia vetoja yhden sekunnin aikana, ja ne saattoivat leikata saaliin hetkessä kahteen osaan. Nykyisten saharauskukalojen tapaan Onchopristis-lajin kalat käyttivät nokkaansa myös aistimiseen. Sahamaisessa kuonossa on tuhansia reseptoreita, joilla eläin aistii lähettyvillä olevien saaliseläinten sähkökentät.

Kokoelmassa neljä ainutkertaista hampaan fragmenttia. Kohtalainen kunto. Iänmukaista kulumaa, murtumia ja lohkeamia. Maa-ainesta, likaa ja pölyä. Korjauksia. Hampaiden koko n. 4,7cm x 2,0cm, 3,9cm x 0,9cm, 2,5cm x 2,1cm ja 2,0cm x 1,8cm.  Myydään settinä.

Viittaukset ja lainaukset:

Bob H. Slaughter, Maureen Steiner, Notes on Rostral Teeth of Ganopristine Sawfishes, with Special Reference to Texas Material, Journal of Paleontology, Vol.42, No.1, pp. 223-239, Jan.,1968.

I.W.Keyes (1977) Records of the northern hemisphere Cretaceous Sawfish genus Onchopristis (order batoidea) from New Zealand, New Zealand Journal of Geology and Geophysics, 20:2, pp. 263-272.

Prehistoric Wildlife, prehistoric-wildlife.com., 2011.

FossilEra, fossilera.com.

Saharausku saalistaakin seivästämällä, Tiede, 5.3.2012.