Buddha "Sukhothai"

myyty

Sukhothai, Thaimaa, 1700-luku tai varhaisempi, yksityikokoelmasta Suomesta.

Äärettömän kaunis Buddha Shakyamunin pään fragmentti on kokonsa puolesta täysin omaa luokkaansa. Yleensä patsaiden fragmentit ovat kooltaan huomattavasti pienempiä. Tämä näyttävä pronssiveistos on 1700-luvulta tai varhaisempi ja se edustaa klassisen Sukhothain aikakauden (1270-1378) tyylisuuntausta puhtaimmillaan.

Buddhan ovaaleilla kasvoilla on seesteinen ilme. Kulmat kohoavat kauniisti ja niiden alla mantelimuotoiset, alasluodut silmät, jotka heijastavat sisäänpäin kääntynyttä henkistyneisyyttä. Huulet ovat kapeat ja suupielet kaartuvat hienoiseen hymyyn. Nenä on suora ja symmetrinen. Buddha Shakyamunin pitkät, venytetyt korvalehdet symboloivat henkistä valaistumista. Ne viestivät siitä, että luopuessaan maallisesta rikkaudesta, Siddhartha otti pois raskaat korvakorunsa. Buddhan hiukset on koottu kauttaaltaan pienille hiuskiehkuroille ja päälaelta kohoaa "unisha", joka viittaa syvään viisauteen. Unishan liekit on tässä veistoksessa korvattu lootuksen nupulla.

Painava, taidokkaasti valettu pään fragmentti on ollut osa kookasta temppelin buddha-veistosta. Puinen jalusta on modernia tekoa. Fragmentissa upea, syvän tumma patina. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja pieniä korroosion jättämiä jälkiä. Kooltaan pään fragmentti on noin 25,0cm x 16,0cm x 14,0cm. Jalustan kanssa korkeus n. 37,0cm.