Lasihelmet ”Vaseline” keltainen

280 €

Tsekkoslovakia/ Länsi-Afrikka, 1800-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Nämä hämmentävän kauniit, yli 200 vuotta vanhat lasihelmet ovat peräisin Böömistä. Näiden kirkkaana hohtava, vihertävän keltainen väri on saatu aikaan käyttämällä lasin valmistuksessa uraaanisuoloja. Tämän johdosta helmet hohtavat intensiivisen vihreinä ultraviolettivalon alla. Kaupankäynnin yhteydessä näitä helmiä alettiin kutsua nimellä vaseliini-helmet, johtuen helmien läpikuultavan kirkkaasta väristä, joka muistuttaa vaseliinia. Aikoinaan tsekkoslovakiassa valmistetut helmet ovat kulkeneet vuosien saatossa neljän eri mantereen kautta kunnes ne ovat vihdoin päätyneet tänne.

Helmien käyttö valuuttana loppui Afrikassa vasta 1800-luvun lopulla. Lasihelmet jäivät käyttöön koruina ja vaihtokauppojen välineenä. Lasihelmet ovat yhä tänäkin päivänä erittäin arvostettuja sosiaalisen statuksen ja vaurauden symboleja muun muassa Ghanassa, Länsi-Afrikassa. Antiikkiset lasihelmet kulkevat suvussa perintönä ja niitä vaalitaan arvostettuina sukukalleuksina.

Nämä helmet ovat ensiluokkaista eurooppalaista lasia. Vaseliinihelmet tunnistaa niiden timantti/biconi-muodosta. Keltainen väri vaseliinihelmissä on harvinaisempi. Nyöri on modernia tekoa. Helmissä iän tuomaa patinaa. Pieniä lohkeamia ja murtumia. Likaa ja pölyä. Helminauhan pituus on noin 79,0cm ja siinä on 78 antiikkista lasihelmeä.