Rintakoriste ”Mendi”

250 €

Melo Melo-kotiloista, Mendi-kansa, Papua Uusi Guinea, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä erikoinen Melo Melo-kotilon kuorista valmistettu rintakoriste on peräisin Mendi-kansan keskuudesta, Uuden Guinean saaren eteläisellä ylängöltä sijaitsevasta pienestä kaupungista, Papua Uusi Guineasta. Tämä pieni ja hyvin alkeellinen maalaiskaupunki sijaitsee Mendi-joen laaksossa, kalkkikivisellä ja vulkaanisella rinteellä, yli 1675 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kotilot ja niistä valmistetut esineet ovat Uuden Guinean sisämaassa erittäin arvostetettuja vaurauden symboleja. Kaukaa rannikolla kaupattuna, vaikeakulkuisia reittejä satoja kilometrejä matkanneet kotilot ovatkin haluttua kauppatavaraa ja arvokkaita esineitä Mendi-kansan parissa.

Halkileikattuja ja hiottuja kotiloita onkin siksi käytetty rintakoristeen tavoin erilaisissa seremonioissa ja rituaaleissa, mutta myös paikallisena valuuttana. Kotiloiden yleisin käyttö lieneekin ollut toimia arvokkaana myötäjäislahjana morsiamen perheelle.

Tässä upean uniikissa rintakoristeessa on kolme halkaistua kotiloa. Kuoret ovat kuluneet ja hioutuneet uskomattoman kauniisti niiden omistajien käyttäessä tätä rintakoristetta vuosien ja sukupolvien ajan. Nyöri on kasvikuitua ja useasta kohtaa katkenneena solmittu aina uudelleen. Korun pituus n. 60cm.