Mosasauruksen nikama

myyty

Maakerrostumassa, 90-miljoonaa vuotta sitten, Marokko, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Tässä käsittämättömän hienossa lohkareessa on mosasauruksen kookas fossilisoitunut selkänikama ja pirstaloituneita luunkappaleita. Kivettyneet luut ovat jääneet kiinni hiekkapitoiseen kalkkikiveen. Mosasaurukset, jotka kuuluvat mosasaurien sukuun, elivät myöhäisliitukaudella, noin 90-miljoonaa vuotta sitten.

Nämä kookkaat (Mosasaurus hoffmannii yli 17-metriä) ja pitkät merimatelijat eivät varsinaisesti olleet dinosauruksia, vaan kehittyivät maalla eläneistä matelijoista. Mosasaureilla olivat vahvat leuat, ne olivat taitavia uimareita ja niillä oli raajojen tilalle lyhyet evät ja pitkän hännän päässä pyrstöevä. Ne hengittivät happea samoin kuin maalla elävät liskotkin, eikä niillä ollut kiduksia. Mosasaurit synnyttivät myös eläviä poikasia. Matalissa, lämpimissä merissä viihtyneet mosasaurukset olivat kaikkiruokaisia petoja joille kelpasi ravinnoksi ilmeisesti kaikki mitä se sai pyydystettyä. Arkeologiset löydökset ovat paljastaneet mosasaurien ravinnoksi niin merikilpikonnat, hait, ammoniitit, nuoret plesiosaurukset kuin merilinnutkin. Joskus myös toiset mosasauritkin.

Tämä upea fossiili muodostuu yhdestä kookkaasta selkänikamasta ja pienemmistä luunkappaleista. Kalkkikivilohkareessa on näkyvissä myös Otodus-hain pienempiä rustoja. Fossiilit ovat hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja halkeamia. Kooltaan tämä fossiililohkare on n. 16cm x 14cm.