Polvistunut munkki ”Mandalay”

320 €

Kaakkois-Aasia, Myanmar, Mandalay 1800-luvun puoliväli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Kauniisti patinoitunut puuveistos kuvaa polvistunutta buddhalaista munkkia. Munkilla on vasemmalta olkapäältä kauniisti laskeutuva koristeellinen sanghati/kasaya, jonka leveä helma laskeutuu polvistuneen munkin selän taakse. Munkilla on kasvoillaan tyyni ilme ja huulilla hienoinen hymy. Polvistunut munkki pitää käsiään klassisessa namaskar mudra-asennossa (anjali mudra sanskriitiksi).

Mandalay-aikakauden (1853-1948) veistotyylin muotoutumiseen vaikutti vahvasti lahjakkaiden thaimaalaisten käsityöläisten ja puunveistäjien saapuminen Burmaan 1700-luvun loppupuolella. Useissa Mandalay-kauden veistoksissa onkin näkyvissä thai-kuningaskunnan Ayutthayan ja Kaakkois-Aasian Arakanin-alueen tyylisuuntauksia.

Polvillaan rukoileva munkki on kaiverrettu puusta, lakattu sinooperinvärisellä paksulla lakalla ja tämän jälkeen lehtikullattu. Munkki on hyvässä kunnossa. Lehtikultaus ja lakkaus on kuitenkin paikoitellen irronnut. Iänmukaista kulumaa, nokea, likaa ja pölyä. Kooltaan munkki on noin 27,5cm x 12,5cm x 11,5cm.