Seremoniallinen naamio "Kifwebe"

600 €

Songye-kansa, Kongon demokraattinen tasavalta, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Songyet (kutsutaan myös nimillä Basonge, Bayembre, Songe, Wasonga) asuttavat laajoja alueita Sankuru-, Lubilash- ja Lualaba-jokien välissä. Kyläyhteisöjä löytyy myös Kasaï Orientalin, Katangan ja Kivun maakunnista. Songyet ovat jakautuneet 35:een pienempään kansaan. Kansaa johtaa päällikkö (Yakitenge) jota tehtävässään avustaa kylänvanhimmt (bakulu) ja näiden johtama neuvosto (bubikale), korkea-arvoiset kyläläiset, aateliset (bilolo) sekä lukemattomat salaseurat ja yhteisöt. Songye-kansan historia nivoutuu yhteen Luba-kansan (Baluba) kanssa. He jakavat yhteisen alkuperän lisäksi käsityksen myyttisestä esi-isästä nimeltä Kongolo.

Songye-kansan elinkeino pohjaa maanviljelyyn ja ajoittaiseen metsästämiseen. Kalastamista ei harjoiteta kuin äärimmäisen pakon edessä, sillä läheiset joet ovat toimineet edesmenneiden päälliköiden hautapaikkoina ja näiden henkien uskotaan olevan niissä yhä läsnä.

Songye-kansan perinteinen uskonto pitää sisällään jumalhahmon, Efile Mukulun, ylimaallisen luojan, kaikkien kosmisten olentojen ja elementtien kanta-isän ja ihmisen synnyttäjän. Efile loi kahdeksan lasta: auringon (nguba), kuun (mwenji), tähden (lukenene), tuulen (lupapi), veden (mema), tulen (kapia), sateenkaaren (nkongolo) ja lopuksi maan (kabea ka musongo). Yksinvaltiaana Efile Mukulu on kuitenkin etäinen, eikä tätä jumalaa palvota juurikaan niin paljon kuin esi-isä-henkiä. Suvun esi-isä-hengille uhrataan säännöllisesti, niitä kunnioitetaan eri seremonioin ja näiltä pyydetään apua niin yksilön, kuin koko perhekunnankin hyvinvoinnin takaamiseksi.

Yksi Songye-kansan tärkeimmistä salaseuroista on niin kutsuttu naamioitujen miesten yhteisö, Bwadi bwa Kifwebe. Yhteisöön monimutkaisin menoin initioidut miehet (muadi) tunnetaan erityisesti noituuden (buki tai buchi) ja magian (masende) käytöstä. Buci on noituutta, sisäpuolella olevaa väkevää voimaa jonka uskotaan asuvan sydämessä tai vatsassa, kun taas masende on ihmisen ulkopuolella toimivaa, maagissävytteistä noituutta jonka voi nähdä silmistä. Toisin sanoen, buci on synnynnäistä ja perittyä, kun taas masende on opittu "taito" joka on ainakin teoriassa kaikkien ulottuvilla. Bwadi bwa Kifweben keskeisiin tehtäviin kuuluu poliittisen järjestyksen hallinta ja sosiaalisen tasapainon ylläpitäminen päällikön, yhteisöjen ja kyläläisten välillä. Bwadi bwa Kifweben vastuulla ovat lisäksi yhteisöä lujittavien tilaisuuksien, kuten seremoniallisten naamiaisten, rituaalien ja tärkeiden riittien, kuten inititaatiot, ympärileikkaus, hautajaiset jne. järjestäminen.

Songyen-kielellä (KiSongye) sana "Kifwebe" tarkoittaa naamiota. Nimi on annettu naamioille, jotka edustavat henkiolentoja, kuvaavat manalaa tai tuonelaa, sekä hyvän ja pahan ikiaikaista kamppailua. Kifwebe-naamiot on ladattu yliluonnollisella energialla ja ne katsotaan tämän vuoksi jopa vaarallisiksi initioimattomien käsitellä. Bwadi bwa Kifwebe käyttääkin näitä naamioita torjumaan (ja ennakoimaan) erinäisiä onnettomuuksia ja katastrofeja. Kifwebe-naamiosta tunnetaan kahta eri mallia. Miespuoliset naamiot (bifwebe balume) yhdistetään erityisesti masenden ja jossain määrin bucin aggressiiviseen ja pahansuopaan toimintaan. Niitä käytetään initiaatio- ja ympärileikkaus-rituaalien aikana ja korkea-arvoisen päällikön hautajaisissa. Perinteisen Kifwebe-naamion kasvot on koristeltu kauttaaltaan lineaarisilla kaiverruksilla (lushita). Kaiverretut urat on maalattu vuoroittain mustalla, punaisella ja valkoisella. Kuviointi ja värit, jotka muistuttavat hiukan seepran raitoja, symboloivat hyvän (valkoinen) ja pahan (musta ja punainen) taistelua. Suorakulmainen, pyöreä tai neliönmallinen suu (etondo) työntyy kasvoista suoraan eteenpäin. Suoraviivainen ja kulmikas nenä (mbaso) kohoaa suun kanssa samalle tasolle. Silmät (mitoshi) ovat raskasluomiset ja lähes suljettu. Miesnaamioissa keskeltä päätä kohoava harjanne on sitä korkeampi mitä vahvempi voima naamiossa asuu. Naispuoliset naamiot (bifwebe bakashi) yhdistetään kuuhun. Naisen, uuden elämän synnyttäjän katsotaan tuovan hyvää onnea koska tämä turvaa suvun jatkumisen. Naamiota käytetään kuulle omistetuissa rituaaleissa, mutta myös hautajaisten ja initiaatioriittien aikana. Naamiot pitävät sisällään ennen kaikkea bucin ja vähemmän masenden voimaa. Naisnaamiot ovat piirteiltään pehmeämpiä, pyöreämpiä ja kasvojen ilme on seesteisempi. Pään keskellä kulkeva harjanne on aina matala ja naamion väreissä valkoinen on dominoiva. Punaista väriä ei niissä käytetä.

Upea naispuolinen? Kifwebe-naamio on hyvässä kunnossa. Iänmukaista kevyttä kulumaa ja pieniä kolhuja. Kaunis patina. Pölyä ja likaa. Kooltaan noin 39,0cm x 23,0cm.