Tanssinaamio ”Guro”

450 €

Guro-kansa, Norsunluurannikko, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä erittäin hienostunut ja kaunis naamio on peräisin Guro-kansan keskuudesta, Bandama-joen laaksosta, Norsunluurannikolta. Alkujaan Gurot olivat nimeltään Kweni. Guro-nimen on antanut hyvin läheinen kansa Baule. Nämä kaksi naapurikansaa ovatkin vaikuttaneet toistensa kulttuureihin hyvin paljon ja Baulet ovatkin ottaneet mm. naamioihinsa ja veistoksiinsa hyvin paljon vaikutteita Guroilta.

Naamiot ovatkin Guro-kansan taiteesta ehkä kaikkein tunnetuimpia. Elämään kyläyhteisössä vaikuttaa hyvin olennaisesti sen salaseura tai yhteisö ”Je”, joka on joukko kylänvanhimpia ja varakkaampia miehiä. Tämä ”Je” valvoo ja ohjaa koko kyläyhteisön elämää niin hautajaisista maanviljelyyn kuin agrikulttuurisista riiteistä aina lakiin liittyviin kysymyksiin. Kaikki seremonioissa ja rituaaleissa tarvittavat naamiot syntyvätkin ”Je”:n kautta.

Guro-naamioihin liittyy valtavasti piilotettuja merkityksiä ja niitä pidetään erittäin korkeassa arvossa. Jotkin naamiot katsotaan olevan jopa vaarallisia naisille katsoa.

Useimmat Guro-naamiot ovat helppo tunnistaa naapurikansojen Baulen ja Yauren naamioista. Silti monet yksinkertaisimmasta ja hienovaraisimmista sekoittuvat helposti naapurikansojen kanssa. Tämä on yksi niistä. Kaikella todennäköisyydellä tämä on Guro-naamio, koska terävä leuka ja kasvojen pitkä muoto viittaavat vahvasti siihen. Tässä erityisen kauniissa naamiossa on upea tumma patina. Naamion ulkoreunoissa on useita pieniä reikiä joilla naamio on kiinnitetty kankaiseen asuun. Naamiota on käytetty todella ahkerasti, joten likaa ja kulumaa löytyy. Kooltaan 26cm x 17cm