Öljylamppu "Khorāsān"

270 €

Seldžukkien valtakunta, Khorāsān-provinssi, Persia, n. 1037-1194, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Mahtava Seldžukkien valtakunta (Āl-e Saljuq) oli keskiaikainen sunnalainen muslimivaltio. Se ulottui suurimmillaan Anatoliasta (Vähä-Aasia) ja Levantista aina Hindukušin vuoristoon sekä Keski-Aasiasta Persianlahdelle saakka.

Tämä iättömän kaunis öljylamppu on luultavasti peräisin Khorāsānista, Koillis-Iranin muinaisesta provinssista. Nimi ”Khorāsān” on persiaa ja tarkoittaa "nousevan auringon maata”. Öljylampun osat on valettu jokainen erikseen ja ne on tämän jälkeen juotettu yhteen. Lamppu on todennäköisesti valmistettu ns. "tinapronssista", jota kutsutaan myös kvaternaariseksi pronssiksi (seoksessa on kuparia ja noin 20% tinaa). Tämä metalliseos tunnettiin varhaisen islamilaisen kulttuurin parissa nimellä "asfidroy" (valkoinen kupari) ja siiitä valmistettiin käyttöesineitä, kuten kynttilänjalkoja, öljylamppuja ja astioita.

Tässä muinaisessa öljylampussa on kaksi nokkaa/kaulaa sekä trumpetinmallinen, kauniisti laskeutuva jalka. Laakea kantokahva muistuttaa linnun pyrstöä. Koristeltu geometrisin kaiverruksin ja sik-sak-lyöttein. Kohtalaisessa kunnossa. Saranoidut kannet puuttuvat. Hapettumisen jälkiä, iänmukaista vahvaa kulumaa, maa-ainesta ja likaa. Kooltaan öljylamppu on noin 8,4cm x 17,5cm.