Seremoniamiekka "Te Toanea"

myyty

Kiribati-kulttuuri, Gilbertsaaret, Mikronesia, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta suomesta.

Kiribatin tasavalta eli Kiribati on saarivaltio Tyynellä valtamerellä. Kiribati muodostuu erillisistä saarista ja saarivaltioista. 33:sta saaresta vain 20 on asutettu. Kiribatilla on merkkejä asutuksesta yli 3000 vuoden takaa. Ensimmäiset asukkaat tulivat oletettavasti Karoliineilta tai Marshallinsaarilta.

Toisistaan erillään elävät Kiribatin saarten asukkaat ovat aikojen saatossa hyödyntäneet taidokkaasti rajallisia resursseja tuottaessaan monipuolisia käyttö- ja seremoniaesineitä. Näistä ehdottomasti kiinnostavimpia on taisteluissa käytetyt varusteet, esimerkiksi kookoskuidusta kudotut haarniskat ja panssarit jotka suojasivat soturien käyttämiltä hainhammas-aseilta, kuten miekoilta, keihäiltä ja tikareilta.

Erikoiset miekat ja lyhytvartiset tikarit (kutsutaan nimellä te toanea tai te winnarei) valmistettiin hiotusta kookospuusta johon istutettiin lukemattomia hain hampaita. Hampaisiin kairattiin reikä, jonka läpi kulkeva, kasvikuidusta ja ihmisen hiuksista monimutkaisesti punottu nyöri sitoi hampaat tiiviisti kiinni puiseen aseeseen. Äärimmäisen terävät hain hampaat toimivat näin pienten terien tavoin, viiltäen ja repien vihollisen haarniskaa ja ihoa. Aseiden ja haarniskan lisäksi soturin asuun kuuluivat leveä vyö (tekatibana) joka oli valmistettu keihäsrauskun nahasta ja erikoinen kypärä (tebarantauti) joka taas oli tehty tyhjennetystä ja kuivatusta pallokalasta.

Hainhammas-aseita käytettiin ahkerasti ryhmien välisissä yhteenotoissa ja selkkauksissa, mutta myös seremoniallisissa taistelu-esityksissä sekä rituaalisissa kaksintaisteluissa. Tavoitteena kaikissa taisteluissa on ollut ainoastaan haavoittaa vastustajaa, ei tappaa tätä, sillä haavojen katsottiin riittävän kostoksi.

Luomoavan kaunis pienempi veitsi on tehty kookospuusta ja kuidusta, useiden eri hai-lajien hampaista, kasvikuidusta ja ihmisen hiuksista. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Yksi hammas puuttuu. Pölyä ja likaa. Kooltaan n. 51cm x 4,5cm.