Pronssiveistos "Khandoba"

350 €

Āndhrā Pradesh, Intia, 1700-luvun loppu tai 1800-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Khaṇḍobā (Sanskritiksi: Martanda Bhairava, Malhari, tai Malhar), on hindulainen jumaluus, jota palvotaan Shivan ruumillistumana. Khandoba on merkittävin paikallinen jumala erityisesti Deccanin ylängöllä, Maharashtrassa ja Pohjois-Karnatakassa. Khandoba yhdistää alueen yhteisöjä, ja sitä palvotaan sekä hindulaisten että muslimien keskuudessa. Hevonen kuvataan usein Khandoban kulkuvälineenä (vahana), Hevosta pidetään elefantin, lehmän, härän ja tiikerin ohella pyhänä ja henkisesti kehittyneenä eläimenä. Taiteessa (erityisesti perinteisissä kromolitografioissa) Khaṇḍobā kuvataan soturina, joka istuu valkoisen hevosensa selässä, yhden tai molempien vaimojensa (Mhalsa & Banai) kanssa, koiran tai koirien juostessa vierellä.

"Hänen tärkein vaimonsa on Parvati (Mhalsa), mutta Deccanin ylängöllä hänelle annetaan toinen vaimo (Banai), nuori nainen paikallisesta paimentolaiskastista (Dhangar). Erään teorian mukaan paimentolais- ja vaeltavat kansat pitävät Shivaa  Khaṇḍobān ilmentymänä helpommin lähestyttävämpänä, varsinkin tämän solmittua avioliiton paikallisen naisen kanssa. Taiteessa Khaṇḍobālla on yhtenäinen ja tunnistettava ikonografiansa. Hän ratsastaa poikkeuksetta hevosella, joka sopii paimentolaiskansan jumaluudelle, ja kuvataan yhdessä puolisonsa kanssa istumassa ratsailla vieri vieressä"

(Hindu Art, T. Richard Blurton, England, 1992, reprinted 2007, p. 93-94)

Erittäin kaunis, pronssiseoksesta taidokkaasti valettu ratsu seisoo suorakaiteen muotoisen, korotetun jalustan päällä. Hevonen on puettu ohjiin, suitsiin, kuolaimiin ja koristelliseen satulaan. Harja ja häntä on letitetty. Iänmukaista vahvaa kulumaa ja korroosion jälkiä. Upea patina. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 14,5cm x 8,0cm x 5,6cm. Paino n. 503g.