Seremonianaamio "Elu"

850 €

Ogoni-kansa, Nigeria, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Ogonit (Khanat) ovat pieni, etninen vähemmistökansa, joka elää Ogonimaassa, Nigeriassa, Nigerjoen suistoalueella, Riversin osavaltiossa. Ogonimaa kattaa lähes 1000 neliökilometriä osavaltiosta. Alue muodostuu kuudesta paikallishallintoalueesta tai kuningaskunnasta, jotka ovat: Babbe, Eleme, Gokana, Tai, Ken-Khana sekä Nyo-Khana. Ogonien alkuperä on osittain hämärän peitossa. Luotettavat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet että Ogonit ovat eläneet alueella jo yli 500 vuoden ajan.

Ogonien elinkeino pohjaa kalastukseen ja maanviljelyyn. Muun muassa jamssin ja maniokin viljely on merkittävä toimeentulon lähde. Viljelysmaat ja niitä ympäröivät joet, kuten koko muu ympäröivä luonto on Ogoneille hyvin tärkeää. Maa ei ainoastaan tarjoa toimeentuloa ja ruokaa, vaan sen katsotaan olevan myös itse Jumala. Tämän vuoksi maata palvotaan monin eri seremonioin. Maanviljelyn, jamssin istuttamisen ja sadonkorjuun kunniaksi järjestetään vuosittain erilaisia seremonioita, juhlallisuuksia ja pyhiä rituaaleja. Maanviljelyyn liittyvät ajanjaksot ja riitit ovat vahvasti uskonnollisväritteisiä, mutta samalla myös sosiaalisia tapahtumia. Sana ”traditio” tarkoittaa Ogonien kielellä ”maan kunnioittamista” (doonu kuneke). Toisin sanoen, Ogoneille maa ja elämä ovat erottamattomasti yhtä.

Ogonit uskovat yhteen luojaan tai jumalhahmoon, Bariin (kutsutaan myös nimellä Obari-Eleme), joka on "Taivaan ja Maan Luoja". Bari on kaikkien maailmankaikkeudessa toimivien lakien takana ja ihmisen tehtäväksi jää sääntöjen, tabujen ja lakien noudattaminen. Ogonit tunnustavat myös muita Barin kaltaisia merkittäviä jumalhahmoja ja esi-isähenkiä. Kristittyjen lähetyssaarnaajien ahkerista ponnisteluista huolimatta Ogonit ovat kyenneet säilyttämään traditionaalisen, naamioihin ja naamiaisiin pohjaavan perinteensä. Tähän Ogonit ovat omaksuneet piirteitä myös muilta naapurikansoilta, kuten Ibibioilta ja Ijoilta. Naamiotansseja järjestetään, alueesta riippuen, useissa eri yhteyksissä, perinteisistä sadonkorjuu-ajan juhlallisuuksista aina hautajaisseremonioihin ja oikeudenkäyntien tuomioiden toimeenpanoihin saakka. Osa naamioista on varattu ainoastaan Ogoni-kansan miesten johtaman salaisen yhteisön käyttöön. Villieläimiä esittäviä naamioita käytetään akrobaattisten tanssiesitysten aikana, erityisesti maanviljelyyn liittyvissä pyhissä rituaaleissa. Ogonit uskovat että ihmisen sielu kykenee irtautumaan ihmiskehosta ja siirtymään eläimen sielun tilalle, ottamaan haltuun näin kyseisen eläimen muodon.

Ainutkertainen ja näyttävä koko pään peittävä naamio. Naamiotyypin nimi "Elu" viittaa henkeen. Kyseisen naamion poikkeuksellisen vaalean ihonvärin ja länsimaisen, kolonialismin aikakautta henkivän päähineen vuoksi se saattaa esittää eurooppalaista ihmistä. Tämänkaltaiset naamiot ovat kuitenkin verrattaen harvinaisia Ogonien keskuudessa. Naamio on kaiverrettu yhdestä kookkaasta puunkappaleesta ja siinä on saranoitu alaleuka, johon on upotettu 21 puista "hammasta". Irrallinen alaleuka on kiinnitetty yläosaan tekstiilisuikaleilla. Saranoitu alaleuka saa naamion suun aukeamaan ja sulkeutumaan seremoniallisen tanssin aikana, päästäen samalla napsahtavan äänen. Naamion otsassa, ohimoilla ja poskissa on traditionaaliset, neliönmalliset arpitatuoinnit. Nenä on lyhyt ja pysty. Silmät ja korvat ovat ulkonevat. Naamio on maalatttu mustalla, valkoisella ja punaisella pigmentillä. Afrikassa valkoinen väri yhdistetään yleisesti henkimaailmaan tai kuolemaan. Erinomaisessa kunnossa. Upea, karkea patina. Iänmukaista vähäistä kulumaa ja pieniä kolhuja.  Likaa, pölyä ja nokea. Naamio on kooltaan noin 36,0cm x 25,0cm x 18,0cm. Puinen tuki, eurooppalainen vanha hattuteline kuuluu kauppaan.

Lainaukset:

Smithsonian National Museum of African Art

The value of Ogoni traditional religion, Paul B.Badey, European Journal of Academic Research Vol 2, No.1, 2014, 11-16.

The Ogoni of Nigeria, A. Olu Oyinlade & Jeffery M. Vincent, Anthropology Faculty Publications, University of Nebraska - Lincoln, 2002.

African Art Museum

Second Face - Museum of Cultural Masks

Brooklyn Museum