Bodhisattva Ksitigarbha

500 €

Pronssia/kuparia ja lehtikultaa, Kiina, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Hollannista

Tämä upea pronssinen patsas kuvaa valaistunutta buddhalaista munkkia Ksitigarbhaa. Karkeasti suomennettuna nimi tarkoittaa ”Maan kohtua” tai ”Maan aarrekammiota”. Ksitigarbha on yksi neljästä tärkeimmästä bodhisattvasta itäaasialaisessa Mahajana Buddhalaisuudessa. Kolme muuta bodhisattvaa ovat Samantabhadra, Manjusri ja Avalokitesvara. Ksitigarbhaa pidetään lasten suojelijana ja japanilaisessa kulttuurissa kuolleiden lasten sekä abortoitujen sikiöiden suojelijajumalana.

Buddhalaisessa ikonografiassa Ksitigarbha kuvataan yleensä munkiksi joka ajellut päänsä kaljuksi ja pukeutunut yksinkertaiseen munkinkaapuun. Ksitigarbha pitää vasemmassa kädessään cintamania (kaikki toiveet täyttävää jalokiveä) joka valaisee pimeydessä ja kannattelee oikealla kädellä sauvaa jolla avata helvetin portit. Kiinalaisessa tradition mukaan Ksitigarbha kuvataan usein myös kruunun kanssa. Kuten useimmat bodhisattvat, myös Ksitigarbha kuvataan usein istumassa tai seisomassa lootuksen päällä.

Tämä pronssinen bodhisattva Ksitigarbha on lehtikullattu, joskin suurin osa kultauksesta on kulunut vuosien saatossa. Patsas on patinoitunut kauniisti ja puuttuvaa sauvaa lukuunottamatta se on erittäin hyvässä kunnossa. Kevyttä kulumaa ja likaa saattaa löytyä. Kooltaan 28cm x 14cm.