Fossiili "Carcharodontosaurus"

145 €

Myöhäisliitukausi, Cenomanum-vaihe, n. 99,6 - 93,5 milj. vuotta sitten, Taouz, Kem Kem-alue, Marokko.

Carcharodontosaurus oli jättimäinen teropodien, eli petodinosaurusten suku joka eli noin 100 - 90 miljoonaa vuotta sitten Pohjois-Afrikassa. Sukuun lasketaan tällä hetkellä kaksi massiivista lajia, C. saharicus ja C. iguidensis. Carcharodontosaurus oli yksi suurimmista kahdella jalalla kulkevista petodinosauruksista, se oli jopa kuuluisaa Tyrannosaurus Rexiäkin suurempi. Carcharodontosaurukset olivat noin 12-13 metriä pitkiä, niiden säkäkorkeus oli n. 3,6 metriä ja elopaino 6 - 15 tonnia. Niillä oli lyhyet etujalat, vahvat takaraajat ja pitkä, tasapainoa vakauttava häntä. Ulkomuotonsa puolesta "Afrikan T-Rexiksi" kutsuttu Carcharodontosaurus oli kuitenkin notkeutensa ja nopeutensa (lajit pystyivät juoksemaan hyvin nopeasti) puolesta pikemminkin "Afrikan Velociraptor", vaikka painoa olikin monin verroin enemmän.

Carcharodontosaurus saharicuksen kallo oli lähes 1,6 metriä pitkä ja C. iguidensiksen kallo lähes samaa kokoluokkaa. Molemmilla lajeilla oli jättimäiset leuat, joissa oli arviolta 32 sahalaitaista hammasta, jotka saattoivat olla jopa 20 senttiä pitkiä.  Carcharodontosaurukset on nimetty hai-suvun (Carcharodon) mukaan. Suvun nimi tulee kreikan kielen sanoista karchar[os] (κάρχαρος) "sahalaitainen tai terävä", odōn (ὀδών) hammas sekä jälkiliitteestä -saurus.

Ainutkertainen, n. 100 miljoonaa vuotta vanha petodinosauruksen (Carcharodontosaurus saharicus) hännän fossiilisoitunut nikama. Hyvässä kunnossa. Kevyttä iänmukaista kulumaa, murtumia ja lohkeamia. Upea tummanruskea patina. Likaa ja pölyä. Luunäyte on käsitelty pintaa suojaavalla sellakka ja mehiläisvahakerroksella. Kooltaan näyte on noin 4,9cm x 3,4cm x 2,5cm. Paino n. 38g.