Valuutta "Toea"

180 €

Huli-kansa, Hela, Papua Uusi Guinea, 1900-luvun alkupuoli.

Hulit (kutsutaan myös nimellä Haroli) ovat alkuperäiskansaa jotka elävät Helan maakunnassa Papua Uudessa Guineassa. Hulit puhuvat äidinkielenään pääasiassa Hulia tai Tok-Pisinin kreolikieltä. Papua Uuden Guinean reilusti yli 300 alkuperäiskansasta, joiden populaatio on yli 90,000 henkeä, Huli-kansa on ylivoimaisesti kaikkein suurin (yli 250,000 henkeä).

Huli-kansan historia juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Eurooppalaiset löysivät Hulit vasta 1930-luvulla. Hulit harjoittavat elääkseen etupäässä maanviljelyä ja metsästämistä. Siat katsotaan erittäin tärkeiksi. Huli-kansan keskuudessa varakkuus ja status punnitaan yleisesti siten, kuinka monta sikaa henkilö omistaa. Siat toimivat vaihtokaupan välineinä niin morsiamen myötäjäisten maksamisessa, vahingonkorvauksina kuolemantapauksissa kuin muissakin rituaalisissa maksutapahtumissa.

Erikoinen, simpukasta bambuveitsellä sahattu ohut kiekko on nimeltään "toea". Sitä on käytetty niin nenäkoristeena, amulettina kuin riipuksen osanakin, mutta se katsotaan myös valuutaksi (sikojen, kaurikotiloiden ja Kina-rintakorujen lisäksi). Papua Uuden Guinean kolikot on nimetty näiden Toea-simpukasta tehtyjen kiekkojen mukaan.

Tämä upea toea on peräisin lakkautetun museon ex-kokoelmista Hollannista. Iänmukaista kulumaa. Upea kiilto ja kaunis patina kertovat esineen pitkästä käyttöhistoriasta. Kooltaan noin 6cm x 6cm.