Naamio ”Idok Ekpo”

700 €

Ibibio-kansa, Akwa Ibom, Etelä-Nigeria, 1800-luvun loppu tai 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Ibibio-kansa elää Nigeriassa ja sen lähimpinä naapurikansoina ovat Annang Igbot ja Efikit. Ibibio-kansan sisällä toimii miesten johtama salainen yhteisö ”Ekpo” joka vaikuttaa vahvasti Ibibio-kansan elämään, niin sosiaalisella kuin henkiselläkin tasolla. Vaikutusvaltainen Ekpo-yhteisö on vastuussa niin nuorten miesten initiaatio-ritualeista, esi-isä-kultin ylläpitämisestä kuin myös seremoniallisten tanssien ja esitysten järjestämisestäkin.

Seremonioissa kahdella eri naamiolla on erityisen tärkeät roolit. Näistä valkoinen ”Mfon Ekpo” on kaikin puolin viehättävä. Naamiossa on symmetrisen kauniit piirteet. Kapea nenä, ohuen aistilliset huulet ja terävä leuka. Nämä naamiot kuvastavat edesmenneitä henkilöitä jotka johdattavat hyvään ja arvokkaaseen elämään.

Toinen naamiotyyppi on taas ”Idok Ekpo” (paha sielu) joka on vulgaari, ruma ja karkea. Tämän kasvonpiirteet ovat epämuodostuneet, kierot ja pelottavat. Naamiot on usein maalattu mustiksi tai tummansävyiseksi. Nämä naamiot taas kuvastavat niitä henkilöitä, joiden pahat aikeet ja teot ovat muuttaneet nämä vaeltaviksi aaveiksi.

Tämä erittäin iäkäs Idok Ekpo-naamio on aivan omaa luokkaansa. Naamiota on käytetty ahkerasti. Iänmukaista kulumaa. Kevyttä ja haurasta puuta. Kooltaan noin 27cm x 18cm.