Seremoniallinen helistin "Njuindem"

270 €

Bamileke-Bangwa-kansa, Kamerun, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Kamerunin vehreillä ruohotasangoilla elää suuri joukko useita eri sukulaiskansoja. Nämä lukemattomat etniset ryhmät voidaan karkeasti jakaa kokonsa ja sijaintinsa puolesta kolmeen eri kansanryhmään. Näitä ovat Bamumit, Tikarit ja Bamileket. Kyseisten kansojen alla on taas useita, huomattavasti pienempiä alaryhmiä. Bangwa-kansa (kutsutaan myös Bangoua) on osa Bamileke-kansaa. Bangwat muodostavat yhdeksän itsenäistä, toisistaan hajallaan sijaitsevaa päällikkökuntaa. Näitä hallitsee keskitetysti yksi päällikkö (kutsutaan nimellä Fwa), sekä joukko salaisia yhteisöjä (Lefem), joiden vastuulla on muun muassa kansalaisten sosiaalinen johtaminen.

Bangwat uskovat, Bamileke-kansan tavoin, yhteen korkeampaan jumalhahmoon (nimeltään Si), mutta harjoittavat tämän lisäksi vahvasti esi-isä-henkien palvontaa. Bangwat uskovat että kyseiset henget ruumiillistuvat menehtyneiden esi-isien pääkalloissa. Tämän vuoksi suvun vanhuksilla on hallussaan esi-isien kalloja. Mikäli kalloa ei ole säilötty oikein, esi-isän hengellä ei ole paikkaa johon asettua ja uskotaan että henki saattaa tällöin aiheuttaa perheelle ongelmia ja murhetta. Esi-isien henkiä lepytellään erilaisin seremonioin ja rituaalein. Koska pääkallot ja päät yleisesti edustavat esi-isiä, on nämä usein ikuistettu naamioihin ja muihin koristeltuihin käyttöesineisiin.

Kuten muiden alueen kansojen, myös Bangwa-kansan taide kuvaa usein naiseutta, äitiyttä ja hedelmällisyyttä. Bangwa-kansan veistokset ovat usein kuninkaallisia muotokuvia arvostetuista päälliköistä, näiden vaimoista, prinsessoista tai kuningataräideistä. Veistoksia säilytetään niille varatuissa kuninkaallisissa pyhätöissä, yhdessä esi-isien kallojen kanssa.

Seremoniallisen helistimen taitavasti veistetty hahmo esittää todennäköisesti päällikön ensimmäistä (tai suosituinta) vaimoa tai kuningataräitiä. Naishahmon kaulaa ja ranteita koristavat ylelliset korut. Kasvikuidusta punotun helistin-osan sisällä on oletettavasti luunkappaleita tai siemeniä. Se on kiinnitetty puiseen kahvaan kasvihartsia apuna käyttäen. Hyvässä kunnossa. Rituaalisen käytön jälkiä. Iäkäs, kiiltävän ruskea patina. Kooltaan veistetty kädensija on noin. 16,0cm x 3,5 cm. Helistin-osa n. 7,0cm x 7,0cm.